A helyén maradhat a szlovák pénzügyminiszter

Három vokson múlott a bizalmatlansági indítvány sikere, folytatódhat a kisebbségi kormányzás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 04. 14:16
null
Outgoing Prime Minister Igor Matovic addresses a press conference at the Presidential Palace in Bratislava, Slovakia, on March 30, 2021, after Matovic resigned following heavy criticism in the ex-communist country of his decision to buy Russian vaccines and of his handling of the coronavirus pandemic in general. - President Zuzana Caputova nominated Finance Minister Eduard Heger to replace him at a ceremony involving all three politicians in the capital Bratislava that was broadcast live on Slovak television. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pozsonyi törvényhozás nem szavazta meg kedden azt az Igor Matovic pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet a kormánykoalícióból néhány hete kivált liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt kezdeményezett.

A 150 fős parlamentben a jelen lévő 124 képviselő közül 73-an mondtak igent a bizalmatlansági indítványra.

A jóváhagyáshoz legalább 76 voksra lett volna szükség. Az ellenzéki pártok képviselőinek nagy többsége megszavazta a javaslatot, csak a független képviselők egy része távolmaradásának, illetve tartózkodásának köszönhetően nem ment át.

Az SaS kilépésével hárompártivá zsugorodott szlovák kormánykoalíció kisebbségben kormányoz, 68 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban. A kormánykoalíció legnagyobb pártját, a jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Matovic menesztését célzó indítványt az SaS arra hivatkozva kezdeményezte, hogy szerinte a pénzügyminiszter „nem teljesíti a polgárokkal szembeni kötelességeit”, valamint „tisztsége ellátásának módjával megsérti a törvényeket.”

A párt már a kormányból való távozása előtt is Matovic leváltását követelte, és ezt jelölte meg kormányban maradása legfőbb feltételéül.

A két hónapon át tartó koalíciós válságnak a legfőbb látható oka az SaS elnöke, Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály volt, illetve a pénzügyminiszter által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat, amelyeket az SaS ellenzett.

Igor Matovic a menesztését célzó indítvány kudarca után közösségi platformján erőteljes kritikával illette volt koalíciós partnereit, a Richard Sulík vezette liberálisokat.

Richard Sulík a választások után képes lesz az ördöggel is szövetséget kötni, vagy egy újabb korrupcióellenes kormányt megbuktatni

 – idézte Matovic bejegyzését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

 

Borítókép: Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter (Forrás: Vladimir Simicek/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.