időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A helyén maradhat a szlovák pénzügyminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.04. 14:16 2022.10.04. 14:42
A helyén maradhat a szlovák pénzügyminiszter

A pozsonyi törvényhozás nem szavazta meg kedden azt az Igor Matovic pénzügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet a kormánykoalícióból néhány hete kivált liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt kezdeményezett.

A 150 fős parlamentben a jelen lévő 124 képviselő közül 73-an mondtak igent a bizalmatlansági indítványra.

A jóváhagyáshoz legalább 76 voksra lett volna szükség. Az ellenzéki pártok képviselőinek nagy többsége megszavazta a javaslatot, csak a független képviselők egy része távolmaradásának, illetve tartózkodásának köszönhetően nem ment át.

Az SaS kilépésével hárompártivá zsugorodott szlovák kormánykoalíció kisebbségben kormányoz, 68 mandátummal rendelkezik a törvényhozásban. A kormánykoalíció legnagyobb pártját, a jobbközép Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Matovic menesztését célzó indítványt az SaS arra hivatkozva kezdeményezte, hogy szerinte a pénzügyminiszter „nem teljesíti a polgárokkal szembeni kötelességeit”, valamint „tisztsége ellátásának módjával megsérti a törvényeket.”

A párt már a kormányból való távozása előtt is Matovic leváltását követelte, és ezt jelölte meg kormányban maradása legfőbb feltételéül.

A két hónapon át tartó koalíciós válságnak a legfőbb látható oka az SaS elnöke, Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály volt, illetve a pénzügyminiszter által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat, amelyeket az SaS ellenzett.

Igor Matovic a menesztését célzó indítvány kudarca után közösségi platformján erőteljes kritikával illette volt koalíciós partnereit, a Richard Sulík vezette liberálisokat.

Richard Sulík a választások után képes lesz az ördöggel is szövetséget kötni, vagy egy újabb korrupcióellenes kormányt megbuktatni

 – idézte Matovic bejegyzését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

 

Borítókép: Igor Matovic szlovák pénzügyminiszter (Forrás: Vladimir Simicek/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.