időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

A törvényhozás elnökeit választja ma Róma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.13. 08:33 2022.10.13. 12:00
A törvényhozás elnökeit választja ma Róma

A felső- és alsóház elnökének megválasztásával indul a második világháborútól számított tizenkilencedik törvényhozás munkája csütörtökön Rómában. Az államfő a jövő hét elején bízhatja meg a kormányalakítással Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek (FdI) elnökét.

Szokás szerint az alsóház nyitóülését a leköszönő korelnök elnökhelyettes vezeti, vagyis Ettore Rosato, az Élő Olaszország (IV) politikusa. A felsőház első ülése vezetése a legidősebb szenátorra vár, aki nem más, mint a volt köztársasági elnök Giorgio Napolitano, aki azonban 97 éves, így helyét Liliana Segre örökös szenátor, holokauszt-túlélő veszi át az új elnök megválasztásáig.

A szeptember 25-i előre hozott választások után felálló új parlamentben a szenátus a korábbi 315 fő helyett 200 tagot számlál. A képviselőháznak pedig az eddigi 630 helyett 400 tagja van. 

A karcsúsított parlament évi 57 millió euró megtakarítást jelent az államnak.

 A szenátorok és képviselők átlagéletkora négy évvel magasabb a korábbi parlamentéhez képest. Három új parlamenti tagból kettő férfi. A legtöbb nő, a megválasztottak több mint 46 százaléka, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) színeiben kapott mandátumot.

Az előzetes ütemezés szerint a szenátus elnökét már csütörtökön megválaszthatják. 

Nincs vesztegetni való idő

 – nyilatkozta Giorgia Meloni. Hozzátette, miközben az olaszok a számlák, az élelmiszerárak, a háború miatt aggódnak, a politika nem vitázhat a posztok elosztásáról.

A szenátus elnökének megválasztásához a titkos voksolás első vagy második körében a felsőház 200 tagja abszolút többségére van szükség. A harmadik voksoláskor elegendő a jelenlevő szenátorok abszolút többsége. Az ellenzékbe került M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) jelezte, hogy üres cédulával készül szavazni.

A képviselőházban az első szavazási fordulóban a 400 tag minősített többségére van szükség, ahogyan a második és a harmadik körben is, amikor az üres cédulákat is belekalkulálják az eredménybe. A negyedik voksolástól elegendő a résztvevők kétharmada. Szokás szerint a képviselőházi elnökválasztás tovább húzódik, így eredmény legkorábban pénteken születhet.

Az elnökök megválasztását a frakciók megalakulása követi.

Ha minden fennakadás nélkül zajlik, az államfő, Sergio Mattarella jövő hét közepén megkezdi a kormányalakítási konzultációt a pártokkal. Két-három nap elteltével hívathatja magához Giorgia Melonit, akit megbíz a kormányalakítással.

Ami a miniszteri névsort illeti, az FdI, a Liga és a Hajrá Olaszország (FI) vezetői a választások óta egyeztetnek. A Liga legutolsó közlése szerint a párt a többi között a gazdasági és belügyi tárcát szeretné megszerezni.

 

Borítókép: Matteo Salvini, Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni a szeptemberi olasz választásokat követően (Forrás: Alberto Pizzoli/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.