Andrej Babis bejelentette, indul a cseh államfőválasztáson

A korábbi miniszterelnök a mai napon kéri pártja hivatalos támogatását a januári megméretésre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 31. 8:40
BABIS, Andrej
Prága, 2022. szeptember 12. Andrej Babis volt cseh miniszterelnök (b) érkezik korrupciós perének tárgyalására a Prágai Városi Bíróságon 2022. szeptember 12-én. Babis és egykori tanácsadója, Jana Mayrová ellen az úgynevezett Gólyafészek-ügyben emeltek vádat, európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják õket. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babis volt kormányfő és az ellenzéki ANO mozgalom elnöke vasárnap bejelentette, hogy indulni fog a januári csehországi államfőválasztáson.

– Végül is úgy döntöttem, hogy belevágok. Ez azt jelenti, hogy indulni fogok a Cseh Köztársaság elnöki tisztségéért – nyilatkozta Babis a kereskedelmi Nova televízióban.

Andrej Babis vasárnap délután hosszabb idő után hivatalosan találkozott Milos Zeman államfővel, akinek második elnöki mandátuma jövő márciusban lejár. Zeman a hatályos szabályok szerint újra már nem indulhat az elnöki tisztségért.

A Prágától nyugatra fekvő Lány kastélyban, a cseh államfők vidéki rezidenciáján lezajlott több mint egyórás találkozóról sem az elnöki iroda, sem Babis nem nyilatkozott. A korábbi közlések szerint az ANO mozgalomnak hétfőn kellene hivatalosan bejelentenie, kit indít a januári elnökválasztáson.

Andrej Babis a televízióban azt mondta, hogy döntéséhez hétfőn kérni fogja az ANO mozgalom elnökségének támogatását. 

Ha azt megkapja, felkéri a mozgalom parlamenti képviselőit, támogassák jelöltségét. A törvény szerint ehhez vagy ötvenezer választó, vagy húsz parlamenti képviselő, vagy tíz szenátor aláírása szükséges.

A volt kormányfő nyilatkozatában hangsúlyozta: elsősorban a cseh emberek érdekeit kívánja védelmezni.

Amikor azt látom, milyen rosszul működik a kormány, mennyire nem segít az embereknek, mennyire nem akcióképes, úgy döntöttem, hogy indulok

– mondta az ellenzéki politikus, aki jelölésének hivatalos bejelentését már több hónapja lebegtette.

Csehországban az államfőt tíz éve közvetlenül a lakosság választja meg. A választás január 13-ra és 14-re van kiírva.

A győzelemhez egy jelöltnek a leadott szavazatok több mint 50 százalékát kell megszereznie. Tekintettel a nagyszámú jelöltre, ez nehezen teljesíthető feltétel, ezért két héttel később, január 27-én és 28-án a két legtöbb szavazatot kapott jelölt újra megméreti magát. Ekkor az nyer, akik megkapja a szavazatok egyszerű többségét.

Október végéig több mint kéttucatnyi ember jelentette be, hogy indulni kíván a januári elnökválasztáson. Nyolcan már a hivatalos bejegyzéshez szükséges támogatást is megszerezték.

 

Borítókép: Andrej Babis volt cseh miniszterelnök (b) 2022. szeptember 12-én (Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek)
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.