időjárás 7°C Elza 2022. december 1.
logo

Az ukrajnai háború és az energiaválság az EU-csúcs fő témái

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.07. 11:48 2022.10.07. 12:20
Az ukrajnai háború és az energiaválság az EU-csúcs fő témái

Az ukrajnai háború és az energiaválság lesznek a legfőbb témák az Európai Unió 27 tagállamának pénteki informális csúcstalálkozóján Prágában – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök újságíróknak, amikor megérkezett a tárgyalások helyszínére, a prágai várba. – Az Európai Politikai Közösség csütörtöki tárgyalása sikeres előzménye volt a mai csúcstalálkozónak. Elsősorban Ukrajnáról és az energiaválságról fogunk tárgyalni – nyilatkozott Fiala.

Josep Borrel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Hradzsinba érkezve bejelentette: a csúcstalálkozón felszólítja a tagállamok vezetőit az újabb közös fegyverszállítás finanszírozására Ukrajna számára.

Az EU eddig 2,5 milliárd eurót szabadított fel védelmi alapjából, amiből a tagállamok fegyvereket és hadianyagot szállítottak az orosz invázióval küzdő Ukrajnának. Borrell az új segítség nagyságát nem pontosította, de az eddigi öt fizetési összeg egyenként ötszázmillió eurót tett ki. Az európai vezetőknek támogatniuk kellene az uniós kiképzési missziók létrehozását is az ukránok részére – mondta.

Remélem, hogy a külügyminiszterek következő ülésén már készen lesznek a konkrét javaslatok is

– tette hozzá Borrell a külügyminiszterek október 17-re tervezett luxemburgi ülésére célozva.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, hogy az informális csúcstalálkozó napirendjén elsősorban Ukrajna és az energiaválság szerepel. – Nem lesz semmiféle döntés, határozat, de lényegében előkészítjük az október végi brüsszeli csúcstalálkozót – jelentette ki Von der Leyen.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.