Biden: Ha Putyin nem tervez atomot bevetni, akkor miért beszél ennyit róla?

Az amerikai elnök egyúttal megkérdőjelezte orosz kollégája azon kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 28. 8:45
BIDEN, Joe
Washington, 2022. szeptember 27. Joe Biden amerikai elnök az egészségügyi ellátás költségeirõl beszél a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon veszélyes, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyton nukleáris fegyver bevetésének lehetőségéről beszél – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a NewsNation televízióhálózatnak adott csütörtöki interjújában.

Biden egyúttal megkérdőjelezte Putyinnak azt a kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését.

– Ha nem tervez ilyet, akkor minek beszél róla folyton? Miért beszél folyton arról, hogy képes atomfegyvert bevetni? – tette fel a kérdést az amerikai elnök, hozzátéve: „nagyon veszélyes”, ahogy az orosz elnök megközelíti ezt a kérdést.

Putyin a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyver használatával, csak a nyugati „zsarolásra” válaszolt. A kelet-ukrajnai területek elcsatolásának bejelentésekor mindazonáltal azt mondta, hogy Moszkva minden eszközzel kész megvédeni az ország területét, és ez nem blöff.

Orosz vezetők az elmúlt napokban sorozatosan arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország készül ilyen támadást elkövetni, amiért utána Ukrajnát próbálja majd meg felelőssé tenni.

– Gyakran vádolnak meg másokat azzal, amit ők maguk csinálnak vagy amire ők maguk készülnek – fogalmazott Kirby, majd hozzátette: – De egyelőre nem láttuk semmi jelét annak, hogy piszkos bomba bevetését terveznék vagy akár csak előkészítenék – vélekedett a szóvivő.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.