Kázmér 2024. március 4.
logo

Biden: Ha Putyin nem tervez atomot bevetni, akkor miért beszél ennyit róla?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.28. 08:45 2022.10.28. 09:05
Biden: Ha Putyin nem tervez atomot bevetni, akkor miért beszél ennyit róla?

– Nagyon veszélyes, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyton nukleáris fegyver bevetésének lehetőségéről beszél – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök a NewsNation televízióhálózatnak adott csütörtöki interjújában.

Biden egyúttal megkérdőjelezte Putyinnak azt a kijelentését, hogy Oroszország nem tervezi nukleáris fegyver bevetését.

– Ha nem tervez ilyet, akkor minek beszél róla folyton? Miért beszél folyton arról, hogy képes atomfegyvert bevetni? – tette fel a kérdést az amerikai elnök, hozzátéve: „nagyon veszélyes”, ahogy az orosz elnök megközelíti ezt a kérdést.

Putyin a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Oroszország nem fenyegetőzött atomfegyver használatával, csak a nyugati „zsarolásra” válaszolt. A kelet-ukrajnai területek elcsatolásának bejelentésekor mindazonáltal azt mondta, hogy Moszkva minden eszközzel kész megvédeni az ország területét, és ez nem blöff.

Orosz vezetők az elmúlt napokban sorozatosan arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, de radioaktív szennyezőanyagot szór szét.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva arra az álláspontra helyezkedett, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország készül ilyen támadást elkövetni, amiért utána Ukrajnát próbálja majd meg felelőssé tenni.

– Gyakran vádolnak meg másokat azzal, amit ők maguk csinálnak vagy amire ők maguk készülnek – fogalmazott Kirby, majd hozzátette: – De egyelőre nem láttuk semmi jelét annak, hogy piszkos bomba bevetését terveznék vagy akár csak előkészítenék – vélekedett a szóvivő.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2022. szeptember 27-én (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.