Börtönre ítélték Steve Bannont, Donald Trump korábbi tanácsadóját

Azért indult ellene eljárás, mert nem jelent meg a január 6-i eseményeket vizsgáló ülésen.

MTI
2022. 10. 21. 20:21
null
Steve Bannon, Donald Trump volt amerikai elnök egykori főtanácsadója nyilatkozik a sajtó képviselőinek perének ítélethirdetése után a washingtoni szövetségi bíróság épülete előtt 2022. október 21-én. Bannont pénzmosással, összeesküvéssel és csalással vádolják, miután egy állítólagos online felülethez kapcsolódóan pénzt gyűjtöttek a Trump által megálmodott, USA és Mexikó között húzódó határkerítésre. Az összegyűjtött mintegy 25 millió dollárt végül nem a fal építésére, hanem saját magukra költötték. Bannont egyébként idén nyáron egy másik ügyben bűnösnek mondta ki a bíróság, amiért az idézés ellenére sem tanúskodott annak a vizsgálóbizottságnak, ami a 2021. január 6-i eseményeket vizsgálja. A bíróság négy hónap letöltendő börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélte az egykori főtanácsadót. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy hónap börtönre és pénzbüntetésre ítélte a washingtoni bíróság pénteken Steve Bannon jobboldali médiaszemélyiséget, Donald Trump korábbi elnök egykori főtanácsadóját a kongresszusi idézés semmibevétele miatt. 

A szövetségi bíró az ítélet kihirdetése után közölte, hogy fellebbezés esetén a végrehajtást felfüggeszti. 

Amennyiben Steve Bannon és ügyvédei nem nyújtanak be fellebbezést az ítélet ellen, akkor november 15-ig önként kell megjelennie a hatóságnál, hogy megkezdje a büntetés letöltését. Bannon ügyvédei korábban azt közölték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Steve Bannon bűnösségét már júliusban megállapította a bíróság, az ítélethozatal azért nem történhetett meg korábban, mert a vádlott és ügyvédei a per újratárgyalását kérték eljárási hibákra és arra hivatkozva, hogy a perben nem sikerült meghallgatni a 2021. január 6-án a Capitolium ellen végrehajtott támadás körülményeit vizsgáló bizottság tagjait. 

Donald Trump korábbi kampányfőnöke az ítélethirdetés után kijelentette, hogy tiszteletben tartja a bíróságot és a meghozott ítéletet, valamint az ellene zajló eljárás jogi lebonyolítását. 

 

Ahogy újságírók előtt fogalmazott, mindenkinek köszöni, aki támogatta őt, és hozzátette, hogy illegitimnek tartja a jelenlegi rezsimet, és számára november 8. – a félidős választás napja – lesz az ítélet napja, amikor a Biden-kormánynak is vége lesz. 

 

A szövetségi ügyészek a pénteki ítélethirdetés előtt megismételték, hogy 6 hónap börtönt és kétszázezer dolláros pénzbüntetést látnak indokoltnak.

A bíró ítélete 4 hónap börtönt és 6500 dolláros pénzbírságot talált megalapozottnak az elkövetett cselekményért. Steve Bannon ellen azért indult eljárás, mert nem jelent meg a 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló, demokraták vezette kongresszusi különleges bizottság ülésén, és figyelmen kívül hagyta a kötelező erejű idézést.

 

Borítókép: Steve Bannon, Donald Trump volt amerikai elnök egykori főtanácsadója nyilatkozik a sajtó képviselőinek perének ítélethirdetése után a washingtoni szövetségi bíróság épülete előtt 2022. október 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.