Brüsszel a dinamikus árkorlátozás bevezetését támogatja

Az Európai Tanács elnöke az energiaárakat csökkentő intézkedésekről tárgyalna az uniós csúcson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 18. 16:57
MICHEL, Charles
Szkopje, 2022. július 5. Az egynapos munkalátogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Dimitar Kovacevski észak-macedón miniszterelnökkel tartott megbeszélését követõ közös sajtóértekezleten Szkopjében 2022. július 5-én. A bolgár parlament június 24-én visszavonta az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétóját, szabad utat engedve ezzel a csatlakozási tárgyalások megkezdésének. Az Észak-macedón Köztársaság 2004. március 22-én nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét. Az ország 2005 decemberében kapott tagjelölt státuszt az Európai Tanácstól. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lehető legsürgősebben megoldást kell keresni az energiaválságra a kereslet csökkentését, az ellátás biztonságának szavatolását és az árak korlátázását célzó intézkedések fokozása által – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs meghívólevelében közölte: a tanácskozás alkalmat ad az energiaárakat csökkentő intézkedések áttekintésére, amibe a közös gázvásárlás lehetőségeinek kiaknázása, az új gázpiaci viszonyokat pontosabban tükröző referenciaértékek kidolgozása, valamint egy átmeneti dinamikus árkorlátozás bevezetésének vizsgálata is szerepel.

Szavai szerint foglalkozni kell más, rövid és hosszú távú energiapiaci beavatkozásokkal is, mint például a villamosenergia-termelésre szánt gáz árának korlátozására vonatkozó uniós keretrendszer bevezetésével.

– Gazdasági kilátásaink nagymértékben függnek attól, hogyan kezeljük az energiaválságot – fogalmazott az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúval kapcsolatban Charles Michel azt hangoztatta, hogy a háborús bűnök elkövetőit felelősségre kell vonni. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a tanácskozás résztvevői áttekintik az EU Ukrajnának nyújtott támogatását, és a háborúban álló ország azonnali szükségleteinek kielégítéséról határoznak a közelgő télre való felkészülés érdekében.

Hangsúlyozta, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni, közelmúltban elkövetett szabotázsakciók fényében meg kell vizsgálni a létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében folytatott együttműködés fokozásának módjait is.

Végezetül, a jelenlegi geopolitikai helyzetre tekintettel a tagállami vezetőknek Kínával kapcsolatban stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy az EU miként kívánja alakítani kapcsolatait az ázsiai országgal – tette hozzá Európai Tanács elnöke.

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.