időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Brüsszel a dinamikus árkorlátozás bevezetését támogatja

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.18. 16:57 2022.10.18. 17:15
Brüsszel a dinamikus árkorlátozás bevezetését támogatja

A lehető legsürgősebben megoldást kell keresni az energiaválságra a kereslet csökkentését, az ellátás biztonságának szavatolását és az árak korlátázását célzó intézkedések fokozása által – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcs meghívólevelében közölte: a tanácskozás alkalmat ad az energiaárakat csökkentő intézkedések áttekintésére, amibe a közös gázvásárlás lehetőségeinek kiaknázása, az új gázpiaci viszonyokat pontosabban tükröző referenciaértékek kidolgozása, valamint egy átmeneti dinamikus árkorlátozás bevezetésének vizsgálata is szerepel.

Szavai szerint foglalkozni kell más, rövid és hosszú távú energiapiaci beavatkozásokkal is, mint például a villamosenergia-termelésre szánt gáz árának korlátozására vonatkozó uniós keretrendszer bevezetésével.

– Gazdasági kilátásaink nagymértékben függnek attól, hogyan kezeljük az energiaválságot – fogalmazott az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúval kapcsolatban Charles Michel azt hangoztatta, hogy a háborús bűnök elkövetőit felelősségre kell vonni. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a tanácskozás résztvevői áttekintik az EU Ukrajnának nyújtott támogatását, és a háborúban álló ország azonnali szükségleteinek kielégítéséról határoznak a közelgő télre való felkészülés érdekében.

Hangsúlyozta, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni, közelmúltban elkövetett szabotázsakciók fényében meg kell vizsgálni a létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében folytatott együttműködés fokozásának módjait is.

Végezetül, a jelenlegi geopolitikai helyzetre tekintettel a tagállami vezetőknek Kínával kapcsolatban stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy az EU miként kívánja alakítani kapcsolatait az ázsiai országgal – tette hozzá Európai Tanács elnöke.

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.