Emmanuel Macronnal találkozott Giorgia Meloni

Építő jellegű, de őszinte megbeszélést folytattak Rómában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 24. 8:50
null
ITALY-POLITICS Fotó: PIERO CRUCIATTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A új olasz jobboldali miniszterelnök, Giorgia Meloni első nemzetközi találkozóját a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal tartotta, akivel egy római szállodában találkozott vasárnap este. A római kormányhivatal közleménye szerint a több mint egyórás találkozón az összes aktuális európai kérdést érintették:

gyors és közös válaszadás szükségességét a dráguló energiaárakra, szó volt az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, a nehéz gazdasági helyzetről, a migrációs áramlat kezeléséről

– írták.

A közlemény hangsúlyozta a felek szándékát, miszerint együttműködésben kívánnak dolgozni a nagy kihívásokkal szemben az európai színtéren, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartásával.  

Az Elysée-palota közleménye szerint Macron elnök gratulált az olasz kormányfőnek a „pragmatikus és építő jellegű”, de egyúttal „őszinte hangvételű” megbeszélésen.

Az olasz miniszterelnököt tettein keresztül fogja megítélni a köztársasági elnök, aki éberséggel és konkrét elvárásokkal fogja követni a munkáját – húzta alá a francia elnöki hivatal közleménye, miután Párizs előzetesen már a jogállamiság tiszteletére szólította fel az olasz parlamenti választások győztesét.

Téma volt az „Olaszország és Franciaország közötti, valamint az Európai Unióval való kapcsolat” – hangoztatta a francia elnök.

Európaiként, szomszédos országként, baráti népként Olaszországgal folytatnunk kell a megkezdett munkát. Párbeszéddel és nagyra törő célokkal együtt sikeresek leszünk, ezzel tartozunk a fiataljainknak és népeinknek

– fogalmazott a francia államfő Twitter-üzenetében, amelyet az új olasz kormányfővel folytatott tárgyalásán készült fényképpel illusztrált. 

A francia elnök arra az együttműködésre utalt, amelyet a tavaly novemberben aláírt kétoldalú megállapodás fektetett le. A politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatokat megerősítő államközi szerződést Emmanuel Macron Mario Draghival írta alá, akivel szorosan együttműködött. Mikroblogján a francia elnök külön köszönetet mondott Draghinak, „Grazie Mario” bejegyzéssel.

A két politikus kifejezte „együttműködési szándékát a közös, európai szintű problémák megoldása területén, a nemzeti érdekek kölcsönös tiszteletben tartása mellett” – zárult az olasz miniszterelnöki hivatal közleménye.

 

Borítókép: Giorgia Meloni egy milánói látogatása során tartott beszéd közben 2022. október 1-jén. (Fotó: AFP/Piero Cruciatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.