időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Frontex: Stabil az Oroszországból érkezők száma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.05. 16:51 2022.10.05. 17:30
Frontex: Stabil az Oroszországból érkezők száma

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, húsz százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex szerdán.

A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az Oroszország által bejelentett részleges katonai mozgósítás ellenére az orosz állampolgárok uniós belépési mutatója stabil, várhatóan azonban csökkenni fog.

Az orosz állampolgárok többsége a finn határátkelőhelyeken keresztül lép be az EU-ba, közülük a legtöbben, a múlt héten érkező 53 ezerből több mint 29 ezren Finnországban is maradtak – írták.

Közölték továbbá, hogy az Ukrajna elleni orosz háború hét hónappal ezelőtti kezdete óta több mint 1,356 millió orosz állampolgár lépett be valamelyik uniós országba a szárazföldi határokon keresztül. Ezzel párhuzamosan viszont több mint 1,314 millió orosz állampolgár visszatért Oroszországba.

Az orosz beutazók többsége érvényes, az EU-tagállamok vagy a schengeni társult országok által kiállított tartózkodási engedéllyel vagy vízummal, illetve kettős állampolgársággal rendelkezik.

Az uniós ügynökség szerint az orosz állampolgárok uniós beutazását valószínűleg korlátozni fogja mind a szigorodó uniós vízumpolitika, mind pedig az Oroszország által meghozott intézkedések, amelyeknek a célja akadályozni a hadköteles férfiakat az ország elhagyásában.

Becslések szerint az illegális határátlépések száma nőni fog, ha Oroszország úgy dönt, hogy lezárja a határait a behívható férfiak előtt – tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

 

Borítókép: Oroszok az ügyük elbírálására várakoznak a határon (Fotó: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretjakov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.