Hollandiának javítania kell a menekültközpontokat

Az ítélkező bíróság azt is kimondta, hogy nem kell minden menekültet egyformán kezelni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 16:01
null
2022-09-28 19:47:53 TER APEL - Asylum seekers at the application centre. Once again, several dozen people stayed outside the gates of the asylum seekers' center, while Van der Burg had previously announced that no one had to sleep outside anymore and that anyone who wanted to could be accommodated elsewhere at an emergency location. ANP VINCENT JANNINK netherlands out - belgium out (Photo by VINCENT JANNINK / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: AFP/VINCENT JANNINK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy holland bíróság arra kötelezte az államot, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők elhelyezésének javítására, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban, ahol elfogadhatatlan körülmények uralkodnak – írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

A Vluchteligenwerk Nederland holland menekültügyi szervezet pár hete fordult bírósághoz a menekültszállások ügyében. A szervezet előzőleg augusztus elejéig adott ultimátumot a holland kormánynak, hogy megtegye a megfelelő lépéseket és elegendő férőhelyet, valamint normális életkörülményeket biztosítson a menedékkérőknek, de ez, véleményük szerint, nem történt meg.

A bíróság csütörtökön kimondta, hogy „minden menekültnek joga van tetőhöz a feje fölött, legalább négy négyzetméteres helyiséghez, zárható ajtóhoz és nyitható ablakhoz”, valamint elegendő élelemhez, ivóvízhez és megfelelő higiéniai szolgáltatásokhoz. 

A bíróság kötelezte a kormányt, hogy javítsa a Ter Apelben és más átmeneti menekültszállásokon az életkörülményeket úgy, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi normáknak.

A testület ugyanakkor elutasította a menekültszervezet érvelését, miszerint a kormánynak minden menekültet egyformán kellene kezelnie. A bíróság szerint az orosz invázió elől menekülő ukránok „más helyzetben” vannak, mint a többi menekült.

A bíróság két hetet adott a kormánynak arra, hogy javítsa a Ter Apel-i központban élő, kísérő nélküli kiskorúak életkörülményeit. Jelenleg mintegy 300 gyermek él a létesítményben, holott csak 55 férőhely van számukra kialakítva. Eric van der Burg menekültügyi államtitkár szóvivője azt mondta, hogy tárgyalásokat folytat a Vluchtelingenwerkkel, és levélben kér segítséget a helyi hatóságoktól a kísérő nélküli gyermekek elhelyezéséhez.

– Osztjuk a Vluchtelingenwerk aggodalmait, de jelenleg nem tudjuk azt kínálni a menedékkérőknek, amire korábban képesek voltunk. Az viszont elsődleges számunkra, hogy a kiskorúakat biztonságos környezetben, humánus módon helyezzük el

– nyilatkozta a szóvivő.

 

Borítókép: Menedékkérők a hollandiai Ter Apel településen lévő menekültközpont előtt. (Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Vincent Jannink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.