Humanitárius katasztrófa fenyegeti Moldovát

Transznisztria vezetése mintegy nyolcmilliárd dollár adósságot halmozott fel a Gazprommal szemben.

null
20220616 Moldova Tiraszpol (szakadár terület) Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gáz- és áramhiány sújtja a Moldovai Köztársaságot. Az ország keleti részén, a szakadár Transznisztriában az oroszbarát vezetés gazdasági szükségállapotot hirdetett a gázválság miatt. A régió nagyvállalatainak többsége pénteken leállította tevékenységét, és az ország áramszükségletének hetven százalékát biztosító transznisztriai Cuciurgan erőmű is csökkentett kapacitással működik; novemberben mindössze 23 százalékra mérsékli a szállítást. Ezt a döntést egyébként a tiraszpoli szakadárok vezére, Vadim Krasznoselszki jelentette be.

A chisinaui hatóságok egyelőre nem közölték, milyen forrásokból fedezik a hiányt. 

Románia technikailag a Moldovai Köztársaság villamosenergia-szükségletének legfeljebb harminc százalékát, a helyi hőerőművek pedig legfeljebb a negyven százalékát fedezhetik, amennyiben teljes kapacitással működnek. Moldovának rendkívül korlátozott az energiakapcsolata az európai piaccal.

Az ország belső villamosenergia-termelése a szükséglet kevesebb mint negyven százalékát fedezi.

Októberben a Gazprom harminc százalékkal csökkentette a szállításokat Moldovába, így Transznisztriába is. 

A szakadár, oroszbarát vezetésű régió több mint három évtizede nem fizet az orosz gázért, és mintegy nyolcmilliárd dollár adósságot halmozott fel. A Gazprom azzal fenyeget, hogy teljesen leállítja a Moldovába (beleértve Transznisztriát is) irányuló szállításokat a adósságok miatt.

Chisinau Romániából és az európai piacról vásárol gázt a Iasi–Ungheni–Chisinau-vezetéken keresztül. Ez az alternatíva kevesebb mint öt percen belül üzembe helyezhető, amennyiben a Gazprom leállítja a szállításokat. Ezenkívül Chisinau olyan mennyiségű gázt tárolt Romániában és Ukrajnában, amely télen három-négy hétig fedezi a fogyasztást.

Szakértők szerint ha a Gazprom leállítja a gázszállítást Moldova irányába a tél közepén, Transznisztriában humanitárius katasztrófa alakulhat ki.

A Putyin által biztosított „eladósító” gáz nélkül Transznisztriának befellegzett. A régió sem energiát, sem gázt nem tud importálni. Nagy valószínűséggel egy olyan transznisztriai menekülthullám következik, amelyet Moldovának kezelnie kell

 – állítja Sergiu Tofilat chisinaui energetikai szakértő.

 

Borítókép: A szakadár területen található Tiraspol egyik tere (Fotó: Mirkó István) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.