Josep Borrell szerint kétségtelenül aggasztó a megszállt palesztin területek helyzete

Tízéves szünet után rendeztek EU–Izrael társulási tanácsi ülést.

MTI
2022. 10. 03. 15:31
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2022. október 3. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje egy felszólalót hallgat az EU-Izrael társulási tanács ülésén Brüsszelben 2022. október 3-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ nemrégiben jelentést adott ki a megszállt palesztin területek helyzetéről, amely kétségtelenül aggasztó, az idei évben például a konfliktusban elhunyt palesztinok száma a legmagasabb 2007 óta, a telepesprogramok folytatódnak – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Brüsszelben. Borrell az EU–Izrael társulási tanács egyeztetésére érkezve elmondta a jelen lévő újságíróknak: a találkozóra hosszú, tízéves szünet után kerül sor, és a hétfői tanácskozás jó alkalom a kapcsolatok újjáélesztésére egy olyan fontos partnerrel, mint Izrael.

Mint mondta, az izraeli partnerekkel nyíltan fognak olyan közös ügyekről tárgyalni, mint a palesztin területeken kialakult helyzet és a megrekedt közel-keleti békefolyamat. Hangsúlyozta: 

Jaír Lapid izraeli miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén egyértelműen kifejezte, hogy az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldását támogatja, amelyet az EU is szorgalmaz.

– Az EU azt akarja, hogy egy olyan politikai folyamat induljon el újra, amely a kétállami megoldáshoz és átfogó regionális békéhez vezethet – jelentette ki. Véleménye szerint a hétfői brüsszeli találkozó lehetőséget ad arra, hogy az EU baráti partnerséget tartson fent Izraellel, és továbbra is a békét szorgalmazza Izrael és a palesztinok, illetve az arab világ között. Mint mondta, a két békefolyamatra együtt van szükség, az egyik nem létezhet a másik nélkül. 

A főképviselő azt is elmondta, hogy a találkozón arról is tárgyalnak, hogyan lehet kétoldalú kapcsolataikat megerősíteni az éghajlatváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben továbbá tárgyalni fognak az energiaválságról valamint az ukrajnai háború fejleményeiről is. 

 

A demokráciáknak most egyesíteniük kell erejüket, hogy szembenézzenek a háború következményeivel

 

– tette hozzá. 

Az Izrael és az EU közötti egyeztetéseket koordináló, legmagasabb miniszteri szintű testület, az EU–Izrael társulási tanács 1995-ben alakult, majd 2012-ben felfüggesztette a tanácskozást az izraeli–palesztin kérdésben tapasztalható nézeteltérések miatt. A hétfői találkozón Jaír Lapid izraeli miniszterelnök videókonferencián vesz részt, az országot személyesen Elazar Stern hírszerzési miniszter képviseli.

 

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy felszólalót hallgat az EU–Izrael társulási tanács ülésén Brüsszelben 2022. október 3-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.