Kirgizisztánban letartóztattak több magas rangú tisztségviselőt

Tiltakoztak egy víztároló megosztott használata miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 24. 12:16
null
Fotó: THEO SAFFROY / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirgizisztánban legalább húsz magas rangú tisztségviselőt és politikust tartóztattak le, akik bírálták a kormány Üzbegisztánnal kötött határegyezményét – derült ki a Kilim Sami nevű helyi emberi jogi szervezet hétfői bejelentéséből. A vasárnap este letartóztatottak között tábornok, több korábbi parlamenti képviselő, az alkotmánybíróság volt tagja, volt főügyész, valamint több újságíró és aktivista is van – tájékoztatott a szervezet.

A belügyi tárca megerősítette a letartóztatások hírét, ám pontos számot nem közölt, csupán arról tájékoztatott, hogy többeket zavargások szításának gyanújával vettek őrizetbe.

A tárca szóvivője az AFP hírügynökséggel azt közölte, a letartóztatottak között van Kanatbek Iszajev volt parlamenti elnök.

A letartóztatottak az üzbég határon lévő Kempir-Abad víztározó védelmére alakult bizottság tagjai voltak. Biskek és Taskent szeptember 26-án írta alá a két ország közötti határokat rögzítő megállapodást, amely – bár támogatói hangsúlyozzák, hogy az egyezmény növeli Kirgizisztán területét – Üzbegisztánnak ítélte a víztározót. A bizottság ezt követően alakult meg.

Szadir Zsaparov kirgiz elnök leszögezte, hogy az egyezmény – amely parlamenti jóváhagyásra vár – lehetővé teszi, hogy a két ország „egyenlő mértékben” használja a víztározót, s provokációnak minősítette a megállapodás elleni tiltakozásokat. Hozzátette, hogy „a lakosság 99 százaléka támogatja az egyezményt”.

 

Borítókép: a kirgiz parlament épülete (Fotó: AFP Theo Saffroy/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.