Lezárult a Kínai Kommunista Párt idei kongresszusa

Megerősítették Hszi Csin-ping kínai elnök politikai hatalmát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 22. 9:40
Szavaz egy küldött a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én.
Peking, 2022. október 22. Szavaz egy küldött a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én. MTI/EPA/Hszinhua Fotó: MTI/EPA/Hszinhua
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a Kínai Kommunista Párt idei kongresszusa, melyen elfogadták a párt Központi Bizottságának új összetételét, a szűkebb pártvezetés tagjainak listáját, valamint meghatározták a következő öt év politikai programját is.

A KKP ötévente megrendezett, vasárnap kezdődött, egyhetes pártkongresszusának utolsó napján megválasztott, 205 fős Központi Bizottság tagjainak szombaton közzétett listáján nem szerepel néhány, eddigi pártprominens neve. A döntések értelmében nem lesz tagja a Kínai Kommunista Párt (KKP) Politikai Bizottsága (PB) Állandó Bizottságának a gazdasági reformerként ismert Li Ko-csiang kínai miniszterelnök, miután a jelenleg héttagú testület három másik tagjával együtt nem jelölték újra a kínai politikai vezetés legbefolyásosabb testületébe. Rajta kívül Han Cseng sanghaji párttitkár, Vang Jang, a KKP tanácsadó testületének vezetője, valamint Li Csan-su, a leginkább reprezentatív szerepet játszó nemzeti népi kongresszus elnöke, a kínai elnök régi szövetségese sem tér vissza a bizottságba.

A kongresszus szombati ülésén elfogadták a KKP alapszabályának módosítását is, amely tovább erősíti Hszi Csin-ping kínai elnök, pártfőtitkár politikai hatalmát.

Hszi Csin-ping kongresszusi záróbeszédében hangsúlyozta, hogy az alapszabály „módosítása világos elvárásokat támaszt a pártvezetés fenntartása és megerősítése érdekében”.

Általános várakozások szerint továbbra is Hszi Csin-ping marad a pártfőtitkár, amikor vasárnap kihirdetik a KKP teljes vezetésének új névsorát.

 

Borítókép: Szavaz egy küldött a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én. (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.