Mészárlás Mexikóban

Folyamatosak a leszámolások Délnyugat-Mexikóban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 8:58
null
San Miguel Totolapan, 2022. október 6. Katonák a lövedéknyomokkal borított városházánál a Guerrero állambeli San Miguel Totolapanban 2022. október 5-én, miután fegyveresek tüzet nyitottak az épületnél. A támadók tizennyolc embert öltek meg, köztük a dél-mexikói város polgármesterét és édesapját, korábbi városvezetõt. A merényletnek két sebesültje is van. MTI/EPA/EFE/Stringer Fotó: Stringer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveres támadók öltek meg 18 embert a dél-mexikói Guerrero államban szerdán egy városházán, a polgármester is meghalt – közölte a helyi hatóság. A támadók San Miguel Totolapan városában  megsebesítettek további két embert – mondta el helyi idő szerint szerda késő este Sandra Luz Valdovinos főügyész a Milenio tévécsatornán. A halottak között van Conrado Mendoza polgármester és édesapja, a város egyik korábbi vezetője – tette hozzá.

Szerda este a szomszédos Morelos állam Cuernavaca városában is lelőttek egy törvényhozót.

Noha a köztisztviselők elleni támadások nem ritkák Mexikóban, a szerdai gyilkosságok olyan időszakban történtek, amikor Andrés Manuel López Obrador elnök biztonsági stratégiája viták kereszttüzébe került: az országban gyakori erőszakos bűncselekmények megfékezésére az elnök a rendőrség helyett óriási felelősséget helyezett a hadseregre.

San Miguel Totolapan konfliktusoktól sújtott területen, a több drogbanda harcainak kereszttüzében lévő Tierra Calientében helyezkedik el. 2016-ban a helyi lakosoknak elegük lett az egyik banda, a Los Tequileros által elkövetett emberrablásokból, ezért foglyul ejtették a banda vezérének édesanyját, hogy a többieket szabadon bocsássák cserébe.

Cuernavacában két motoros fegyveres férfi lőtte agyon Gabriela Marin képviselőt, miközben egy járműből szállt ki – közölte Morelos állam főügyésze. Morelos kormányzója a Twitteren elítélte a támadást, és hozzátette, hogy a biztonsági erők a támadó keresésére indultak. A López Obrador elnöksége idején megölt mexikói polgármesterek száma 18-ra, a meggyilkolt képviselőké nyolcra emelkedett.

 

Borítókép: katonák a lövedéknyomokkal borított városházánál a Guerrero állambeli San Miguel Totolapanban 2022. október 5-én, miután fegyveresek tüzet nyitottak az épületnél. A támadók tizennyolc embert öltek meg, köztük a dél-mexikói város polgármesterét és édesapját, korábbi városvezetőt (Fotó: MTI/EPA/EFE/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.