időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Mészárlás Mexikóban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 08:58 2022.10.06. 09:34
Mészárlás Mexikóban

Fegyveres támadók öltek meg 18 embert a dél-mexikói Guerrero államban szerdán egy városházán, a polgármester is meghalt – közölte a helyi hatóság. A támadók San Miguel Totolapan városában  megsebesítettek további két embert – mondta el helyi idő szerint szerda késő este Sandra Luz Valdovinos főügyész a Milenio tévécsatornán. A halottak között van Conrado Mendoza polgármester és édesapja, a város egyik korábbi vezetője – tette hozzá.

Szerda este a szomszédos Morelos állam Cuernavaca városában is lelőttek egy törvényhozót.

Noha a köztisztviselők elleni támadások nem ritkák Mexikóban, a szerdai gyilkosságok olyan időszakban történtek, amikor Andrés Manuel López Obrador elnök biztonsági stratégiája viták kereszttüzébe került: az országban gyakori erőszakos bűncselekmények megfékezésére az elnök a rendőrség helyett óriási felelősséget helyezett a hadseregre.

San Miguel Totolapan konfliktusoktól sújtott területen, a több drogbanda harcainak kereszttüzében lévő Tierra Calientében helyezkedik el. 2016-ban a helyi lakosoknak elegük lett az egyik banda, a Los Tequileros által elkövetett emberrablásokból, ezért foglyul ejtették a banda vezérének édesanyját, hogy a többieket szabadon bocsássák cserébe.

Cuernavacában két motoros fegyveres férfi lőtte agyon Gabriela Marin képviselőt, miközben egy járműből szállt ki – közölte Morelos állam főügyésze. Morelos kormányzója a Twitteren elítélte a támadást, és hozzátette, hogy a biztonsági erők a támadó keresésére indultak. A López Obrador elnöksége idején megölt mexikói polgármesterek száma 18-ra, a meggyilkolt képviselőké nyolcra emelkedett.

 

Borítókép: katonák a lövedéknyomokkal borított városházánál a Guerrero állambeli San Miguel Totolapanban 2022. október 5-én, miután fegyveresek tüzet nyitottak az épületnél. A támadók tizennyolc embert öltek meg, köztük a dél-mexikói város polgármesterét és édesapját, korábbi városvezetőt (Fotó: MTI/EPA/EFE/Stringer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.