„Nem Magyarországnak, hanem Németországnak van szüksége leckékre demokráciából”

Magyarország ma már egy párhuzamos univerzum sok nyugat-európai országhoz képest. A magyarok többsége például elutasítja az olyan jelenségeket, mint a tömeges migráció vagy a korai szexualizáció az iskolákban. A magyar választók egyértelmű többséggel, sorozatban negyedszer is megerősítették Orbán Viktor pártjának irányvonalát. A német kormány tehát minden bizonnyal tanulhatna egy-két dolgot a kioktatottaktól – írja egy német lap.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 29. 11:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország mindig azt képzeli, hogy leckéket adhat demokráciából Magyarországnak. Aligha van még egy európai állam, ahol olyan ellenséges a légkör egyetlen ellenzéki párttal szemben, mint a Szövetségi Köztársaságban, ha az Alternatíva Németországért (AfD) pártról van szó. A legkisebb érintkezés is megbocsáthatatlannak számít ebben az országban – írja a Junge Freiheit nevű német lap, amely a cikkében megjegyzi hogy

Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort már most jobboldali autokrataként rágalmazza a helyi tömegmédia, anélkül is, hogy az AfD-vel együttműködne. A Fidesz magyar kormányzópárt nem engedheti meg magának, hogy túl közel álljon a párthoz

– írja a lap. Ennek kapcsán Orbán Viktor is említést tett a napokban, amikor interjút adott a Budapester Zeitung lapnak. A magyar kormányfő azt mondta, hogy

A német demokrácia sajátossága, hogy ha az AfD-vel kapcsolatban lépéseket tennénk, az kihatással lenne az államközi kapcsolatokra.

– jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is megemlítette, hogy a német beavatkozás Magyarország belügyeibe – akár közvetlenül, akár az uniós intézményeken keresztül – mára óriási méreteket öltött – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Junge Freiheit szerint Orbán Viktor szavai azt bizonyítják, hogy nem azért nincs szoros kapcsolat a két konzervatív erő között, mert a Fidesz félne a Kereszténydemokrata Unió (CDU) reakciójától, akikkel egykor nagyon közeli kapcsolatban állt a magyar kormányzópárt. A magyar miniszterelnök szerint ugyanis már elváltak a pártok útjai.

A CDU a saját útját járja, ami nem a mi utunk. Magyar szempontból a CDU ma baloldali párt

– idézi a lap Orbán Viktor szavait, majd felidézi hogy miközben a Fideszre óriási nyomás nehezedik a német kormány részéről az AfD-vel kapcsolatban, addig a szociáldemokrata–zöld–liberális német kormánykoalíció szorosan együttműködik a magyar ellenzékkel. A választási kampányok során többek között a szociáldemokrata Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke és Daniel Freund, az Európai Parlament zöldpárti képviselője többször is kifejezte támogatását az Orbán-ellenes szövetség mellett.

A Junge Freiheit szerint ez a kettős mérce már-már mulattató annak fényében, hogy Németország a demokrácia egyetlen őreként oktatja ki Magyarországot és lép fel ellene.

 

Orbánt azonban nem kell kioktatni. Jobban érti a szövetségi köztársaság tragédiáját, mint az önmagát. A beszélgetéseim alapján is újra világossá vált számomra, hogy Németország multikulturális társadalommá vált. Ez már nem politikai program kérdése, hanem tény

 

– írja a cikk szerzője, aki kiemeli hogy Magyarország ma már egy párhuzamos univerzum sok nyugat-európai országhoz képest. Az ország egy európai erődítmény.

Ott nincsenek gyilkos késelők vagy csoportos nemi erőszakok. Számos előremutató kérdésben azonban nagyfokú konszenzus van. A magyarok többsége például elutasítja az olyan jelenségeket, mint a tömeges migráció vagy a korai szexualizáció az iskolákban. A magyar választók egyértelmű többséggel, sorozatban negyedszer is megerősítették Orbán pártjának irányvonalát. A német kormány tehát minden bizonnyal tanulhatna egy-két dolgot a kioktatottaktól

– olvasható a német lap cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.