Novák Katalin: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség

Nincs lényegi különbség a visegrádi négyek között – húzta alá a lengyel köztársasági elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/MTI2022. 10. 14. 12:19
DUDA, Andrzej; NOVÁK Katalin; ZEMAN, Milos; CAPUTOVÁ, Zuzana
Pozsony, 2022. október 11. Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputova szlovák, Milos Zeman cseh és Novák Katalin magyar köztársasági elnök (b-j) a V4-ek elnöki szintû találkozójának sajtótájékoztatóján Pozsonyban, a Prímás Palotában 2022. október 11-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra az elmúlt öt hónapnak az egyik legfontosabb nemzetközi találkozója volt a mai, hiszen a visegrádi országok együttműködésének erejét is tudtuk ma demonstrálni. A négy visegrádi országnak van közös mondanivalója Európa és a világ számára – húzta alá Novák Katalin köztársasági elnök a Facebookon közzétett videójában, amelyben a találkozó talán legfontosabb üzeneteit foglalta össze.

A visegrádi négyek (V4) államfői kedden találkoztak Pozsonyban, ahol a témák között szerepelt az ukrajnai háború, a menekültek megsegítése, az energiahelyzet, az energiafüggetlenség megteremtése, az Északi Áramlat gázvezetékek elleni közelmúltbeli támadások, az atomenergia létjogosultsága és a tömeges illegális migráció is.

A mielőbbi igazságos béke a cél, s hogy Európa a béke szigete maradhasson

 – idézte Novák Katalin államfő keddi felszólalását az MTI. A tanácskozás kapcsán a magyar köztársasági elnök kiemelte, hogy a  négy visegrádi országot összeköti a közös történelem és a közös múlt. A magyar államfő elmondta, hogy a tanácskozás résztvevői elítélik Ukrajna, azaz egy szuverén független ország fegyveres megtámadását, a putyini agressziót, valamint a civilek elleni támadásokat.

Novák Katalin rövid videós összeállításában a házigazda szlovák államfő, Zuzana Caputová a találkozó során úgy fogalmazott: „Nagyon sok mindent értünk már el közösen. Ahol nem értünk egyet, nagyon örömmel veszem, hogy nyitott dialógus, párbeszédet folytathatunk, és talán közös megértésre lelünk és konszenzust alakítunk ki. Még egyszer köszönöm a V4-országokból érkező partnereimnek a mai hasznos találkozót” – mondta.

Csehország államfője, Milos Zeman beszédében többek között elmondta, hogy: „A nosztalgia, amellyel a totalitárius múltra tekintünk vissza, amelyen keresztül a véleményegységet tekintjük a legfontosabbnak, ez valóban csak egy nosztalgikus élmény” – utalt a részt vevő országok közös múltjára.

A lengyel köztársasági elnök, Andrzej Duda pedig elmondta, hogy „Az alapvető kérdésekben, amelyek a biztonsághoz, mind a katonai, mind az energiabiztonsághoz kötődnek, egységes hangon szólalunk fel, mind a visegrádi közösség tagjaiként, mind pedig a közép-európai közösség tagjaiként. Mindenki segít, amennyire tőle telik, és amennyire helyénvalónak tartja” – fogalmazott. Majd mint folytatta:

„Hogy egyértelműen fogalmazzak, a találkozó résztvevőjeként, teljes felelősséggel kijelenthetem, hogy a találkozó során nem hangzott el olyan szó, amely bármilyen diszkrepanciára utalna köztünk”

– húzta alá a V4 egységére utalva.

 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputova szlovák, Milos Zeman cseh és Novák Katalin magyar köztársasági elnök (balról jobbra) a V4-ek elnöki szintű találkozójának sajtótájékoztatóján Pozsonyban, a Prímás Palotában 2022. október 11-én (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.