Novák Katalin: Európa célja az energiafüggetlenség

Novák Katalin a tizenhárom európai államot tömörítő Arraiolos-csoport találkozóján vett részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 19:25
NOVÁK Katalin; HIGGINS, Michael D.
Novák Katalin találkozója az ír elnökkel Fotó: Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása, a béke, Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejének megőrzése a cél – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Máltán. Elmondta, hogy kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, a háborús bűnösöknek nemzetközi büntetőbíróság előtt kell felelniük a tetteikért, a háborúnak pedig minél előbb véget kell vetni.

Novák Katalin kiemelte:

– Elítélünk minden olyan tevékenységet, amely az Európai Unió bármely tagállamának infrastruktúráját, kiváltképp az energetikai hálózatát veszélyezteti, annak tudatos megrongálására vagy szabotálására irányul.

Hozzátette, hogy ennek fényében különösen aggasztóak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni, közelmúltbeli támadások. Azok mielőbbi hatékony és minden körülményre kiterjedő kivizsgálását követelik annak érdekében, hogy a további hasonló jellegű merényletek elkerülhetők legyenek.

Novák Katalin azt hangsúlyozta, hogy a háborúnak véget kell vetni. Mint mondta, az országok nem értenek egyet minden, a háború befejezése érdekében tett vagy szorgalmazott lépésben, de vannak olyan javaslatok, amelyekben egyetértésre juthatnak.

Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejét meg kell őriznünk, meg kell védenünk közös értékeinket, meg kell védenünk a népünket – mutatott rá.

A magyar államfő úgy fogalmazott, hogy Európa ebben a helyzetben nem eshet térdre, mert térdelve nem lehet erőt mutatni.

– Erősen, egymásba kapaszkodva kell állnunk, hogy együtt lehessünk Európa hangja

– emelte ki, hozzáfűzve: európai uniós államfőkként tudják, hogy az Európai Unió a történelem egyik legnagyobb békeprojektje, Magyarország pedig továbbra is kész mindent megtenni a mielőbbi béke érdekében.

Az európai államfők rendszeres találkozóján 12 ország – Németország, Olaszország, Észtország, Írország, Görögország, Málta, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Portugália és Szlovénia – elnöke vett részt. Az Arraiolos-csoport tanácskozásához első alkalommal csatlakozott Szlovákia elnöke.

Az első értekezlet helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan európai uniós tagországok és leendő tagállamok államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei.

A csoport fő célja, hogy az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat, az európai együttműködéshez kötődő témákat megtárgyalják.

 

Borítókép: Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Michael D. Higgins ír államfő az Arraiolos-csoport találkozóján 2022. október 6-án Máltán (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.