Számonkérte Putyin elnököt tádzsik kollégája

Emomali Rahmon elnök sérelmezte, hogy nem érkezik elég befektetés országába.

Munkatársunktól
2022. 10. 16. 13:42
ZSAPAROV, Szadir; PASINJÁN, Nikol; ALIYEV, Ilham; LEBEGYEV, Szergej; TOKAJEV, Kaszim-Zsomart; LUKASENKA, Aljakszandr; RAHMON, Emomalii; PUTYIN, Vlagyimir; MIRZIJOJEV, Savkat
Asztana, 2022. október 14. Savkat Mirzijojev üzbég elnök (balról, majd az óra járásával megegyezõ irányban), Serdar Berdymukhamedov türkmén, Emomali Rahmon tádzsik, Vlagyimir Putyin orosz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Szergej Lebegyev, a szervezet fõtitkára, Szadir Zsaparov kirgiz, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Nikol Pasinján örmény és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a Független Államok Közössége (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin Fotó: Valerij Sarifulin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig is tiszteltük az érdekeit a legfőbb stratégiai partnerünknek, Oroszországnak – kezdte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett beszédét Emomali Rahmon tádzsik elnök a minap Kazahsztánban tartott közép-ázsiai államfők csúcstalálkozóján.

A csúcstalálkozó napirendjén olyan kérdések szerepeltek, mint a közös kereskedelmi és gazdasági érdekek biztosítása a jelenlegi geopolitikai helyzetben, illetve a regionális biztonsági kérdések. A tádzsik elnök összesen mintegy hét percen át tartó felszólalását úgy folytatta:

De mi is megköveteljük a tiszteletet! Kezeljenek minket egy szinten más államokkal, ezt akarjuk. Őslakosok lennénk talán?! Ne szórakozzunk egymással!

 – dermesztette meg a teremben uralkodó hangulatot Rahmon elnök.

A politikus úgy folytatta: „Nem kérünk túl sok befektetést, persze ne értsen félre, szívesen fogadjuk a milliárdos beruházásokat is, hiszen azok úgyis nagyon rövid idő alatt megtérülnek” – vélekedett.

Rahmon elnök beszédében utalt arra, hogy ez szinte járna országának, hiszen „a mi munkavállalóink Oroszországba mennek dolgozni” – fogalmazott.

A politikust felszólalását, a házigazda Kaszim-Zsomart Tokajev elnök megpróbálta berekeszteni, de a tádzsik elnök leintette őt, mondván „beszélgetni jöttünk”.

Rahmon elnök szerint most ugyanaz történik, mint a Szovjetunió összeomlásakor: „túl kevés figyelem hárul a térség kisebb országaira” – vélte helytelenítetve a politikus.

Putyin elnök nem szólt közbe kollégája felszólalásakor, noha a nemzetközi médiában sokan „furcsa grimaszokat” véltek felfedezni az orosz elnök arcán, azt feltételezve, hogy nem tetszik neki a tádzsik elnök „számonkérése”. Az orosz államfő válasza – a TASS orosz hírügynökség szerint – mindössze annyi volt, hogy a szovjet időkben nemzeti nyelveken adtak ki könyveket, nyitottak színházakat, fejlesztették a kultúrát és a gazdaságot.

 

Borítókép: Savkat Mirzijojev üzbég elnök (balról, majd az óra járásával megegyező irányban), Serdar Berdymukhamedov türkmén, Emomali Rahmon tádzsik, Vlagyimir Putyin orosz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, Szergej Lebegyev, a szervezet főtitkára, Szadir Zsaparov kirgiz, Aljakszandr Lukasenka belarusz, Nikol Pasinján örmény és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a Független Államok Közössége (FÁK) asztanai csúcstalálkozóján 2022. október 14-én (Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Valerij Sarifulin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.