Szlovákia negyven rendőrt küld a magyar–szerb határra

Az országos rendőrfőkapitány elmondta, a magyarországi misszió leginkább jelképes erkölcsi támogatás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 20. 14:30
null
Szeged, 2022. február 6. Magyar és cseh rendõrök a szerb-magyar határszakaszon, Szeged közelében 2022. február 6-án. A visegrádi országok határrendészeti együttmûködésének részeként újabb, negyventagú cseh rendõri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar-szerb határon. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia negyven rendőrrel segíti Magyarországot az illegális migrációval sújtott magyar–szerb határ védelmében – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön Roman Mikulec belügyminiszter közlésére hivatkozva.

A szlovák belügyminiszter a rendőrök vezénylésével kapcsolatban hangsúlyozta: az illegális migrációra a külső schengeni határok védelme a megoldás, nem pedig a belső határok ellenőrzése. Elmondta: 

a szlovák rendőrök magyar kollégáikkal vegyes csoportokban teljesítenek majd szolgálatot, missziójuk egyelőre két hónapos időszakra szól. Szolgálatuk időtartamát a két hónap letelte után az aktuális helyzet függvényében felülvizsgálják. 

Hozzátette: a jövő ad majd választ arra, hogy a külső határok védelmének megerősítéséhez más országok is csatlakoznak-e, hogy annak legyen értelme.

A szlovák belügyminiszter közlése szerint Pozsony húsz-harminc rendőrt készül küldeni az EU Határ- és Partvédelmi Ügynökségének megerősítésére is, mert a Frontexet segíteni kell a külső határok védelmében.

Stefan Hamran szlovák országos rendőrfőkapitány a magyarországi misszióról azt mondta, hogy az leginkább jelképes erkölcsi támogatás.

Hosszú évekig egyedül voltak. Örülök, hogy végre az európai politikai elit is egyetért abban – amit mi is hosszú ideje állítunk –, hogy a megoldás nem a belső határok ellenőrzése, hanem a külsők megerősítése és a partnereink megsegítése 

– mondta. Hangsúlyozta: a külső schengeni határok védelme nem egy állam, hanem minden érintett feladata. Rámutatott: amíg például a szlovák–cseh határon a rendőrség naponta néhány száz illegális migránst fog el, addig a magyar–szerb határon ez a szám ezrekre rúg.

Borítókép: Magyar és cseh rendőrök a szerb–magyar határszakaszon, Szeged közelében 2022. február 6-án. A visegrádi országok határrendészeti együttműködésének részeként újabb, negyventagú cseh rendőri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar–szerb határon (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.