Telefonon tárgyalt az orosz és az amerikai védelmi miniszter

Sok részletet nem árultak el az egyeztetésről.

MTI
2022. 10. 21. 20:04
Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Lloyd Austin amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b-j) a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán, a NATO és az ukrajnai kontaktcsoport ülésén a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 12-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos a kommunikációs csatornák fenntartása Moszkvával, tekintettel az ukrajnai háborúra – jelentette ki pénteken a Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter orosz kollégájával, Szergej Sojguval folytatott telefonbeszélgetésén. Az amerikai fél további részleteket nem közölt a megbeszélésről, de az orosz védelmi minisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy a két miniszter több aktuális nemzetközi biztonsági kérdésről, közöttük az ukrajnai helyzetről tárgyalt.

Llyod Austin telefonon megbeszélést folytatott Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is, megerősítve az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét, hogy támogatja Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni védekezőképességét. 

Az amerikai miniszter a nemzetközi közösség támogatásáról is biztosította Ukrajnát, beleértve a jövőbeli védelmi képességeinek támogatását.

Sojgu és Austin legutóbb május 13-án tárgyalt egymással, néhány nappal az orosz és amerikai vezérkari főnök, Valerij Geraszimov és Mark Milley május 19-i telefonbeszélgetése előtt. Az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással és a kémkedéssel kapcsolatos vádak, valamint a diplomaták kölcsönös kiutasítása miatt amúgy is feszült amerikai–orosz viszony tovább romlott Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Sojgu és Austin közötti telefonbeszélgetés után Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervez megbeszélést folytatni Joe Biden amerikai elnökkel. Mint mondta, a tárgyalás nem szerepel a napirenden.

 

Borítókép: Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Lloyd Austin amerikai és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b–j) a NATO védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán, a NATO és az ukrajnai kontaktcsoport ülésén a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.