Több mint hétezer jelölt a boszniai választások szavazólapjain

Elemzők szerint nem lehet jelentős átrendeződésre számítani, ám hosszú és nehéz koalíciós tárgyalások várhatók.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 02. 9:57
null
Szarajevó, 2022. szeptember 28. Választási kampányplakátok Szarajevóban 2022. szeptember 28-án. Bosznia-Hercegovinában október 2-án általános választásokat tartanak, amelyen a 3,35 millió választópolgár dönt a kollektív államelnökség három tagjának személyérõl, és megválasztja a parlament képviselõit. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános választásokat tartanak Bosznia-Hercegovinában, a szavazóhelyiségek vasárnap reggel hét órakor megnyíltak. Az ország mintegy 3,37 millió választópolgára a kollektív államelnökség három tagját, az országos parlament képviselőit, a két országrész parlamentjeinek képviselőit és a tíz kanton képviselő-testületeinek tagjait választja meg, illetve dönt a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről is.

 A szavazólapokon összesen 7257 jelölt neve szerepel. Ez a kilencedik általános választás az 1992–1995-ös boszniai háború lezárása és az ország megalakítása óta.

Politikai elemzők szerint nem lehet jelentős átrendeződésre számítani, a választók várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan most is saját nemzetiségük pártjaira szavaznak, a pártok és politikusok pedig a nacionalista elképzeléseiket igyekeznek majd megvalósítani a választási győzelem után. Szakértők szerint hosszú és nehéz koalíciós tárgyalásokra lehet számítani. A szavazóhelyiségek 19 óráig tartanak nyitva, a voksolás előzetes eredményei késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig 30 napon belül közlik.

Borítókép: választási kampányplakátok Szarajevóban 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.