időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Több mint hétezer jelölt a boszniai választások szavazólapjain

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.02. 09:57 2022.10.02. 15:18
Több mint hétezer jelölt a boszniai választások szavazólapjain

Általános választásokat tartanak Bosznia-Hercegovinában, a szavazóhelyiségek vasárnap reggel hét órakor megnyíltak. Az ország mintegy 3,37 millió választópolgára a kollektív államelnökség három tagját, az országos parlament képviselőit, a két országrész parlamentjeinek képviselőit és a tíz kanton képviselő-testületeinek tagjait választja meg, illetve dönt a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről is.

 A szavazólapokon összesen 7257 jelölt neve szerepel. Ez a kilencedik általános választás az 1992–1995-ös boszniai háború lezárása és az ország megalakítása óta.

Politikai elemzők szerint nem lehet jelentős átrendeződésre számítani, a választók várhatóan a korábbiakhoz hasonlóan most is saját nemzetiségük pártjaira szavaznak, a pártok és politikusok pedig a nacionalista elképzeléseiket igyekeznek majd megvalósítani a választási győzelem után. Szakértők szerint hosszú és nehéz koalíciós tárgyalásokra lehet számítani. A szavazóhelyiségek 19 óráig tartanak nyitva, a voksolás előzetes eredményei késő este várhatók, a végleges eredményeket pedig 30 napon belül közlik.

Borítókép: választási kampányplakátok Szarajevóban 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.