Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Több ezren tüntettek Banja Lukában Milorad Dodik távozását követelve

A tüntetők szerint választási csalás révén lett a szerb államrész elnöke.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 10. 11:04
DODIK, Milorad
Banja Luka, 2022. október 2. Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja, államfõjelölt a sajtó képviselõinek nyilatkozik szavazata leadása után Banja Lukában 2022. október 2-án, a Bosznia-Hercegovinában tartott általános választások napján. Az ország mintegy 3,37 millió szavazópolgára összesen 518 mandátum sorsáról dönt. Megválasztja a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselõjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselõjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselõházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselõ-testületi tagjait. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezrek gyűltek össze vasárnap este Banja Lukában, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az előző vasárnapi bosznia-hercegovinai általános választásokkal, valamint a boszniai Szerb Köztársaság hatóságaival szemben, Milorad Dodik távozását követelve.

Hasonló tüntetést szerveztek a szerb ellenzéki pártok csütörtökön, de vasárnap a korábbinál nagyobb tömeg jelent meg a város főterén.

„Mile tolvaj, Mile távozz!” – skandálták a tiltakozók, mert szerintük Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja tömeges választási csalást szervezett, hogy megnyerje a Szerb Köztársaság elnöki posztjáért folyó küzdelmet.

Dodik jelenleg 28 000 szavazattal előzi meg fő ellenfelét, Jelena Trivicet, a Demokratikus Haladás Pártja (PDP) tagját, amelynek elnöke, Branislav Borenovic vasárnap bejelentette, hogy Trivic a Szerb Köztársaság új elnöke, az ellenzék nem hagyja abba a tiltakozást.

A PDP és a Szerb Demokrata Párt (SDS) azt állítja, hogy Trivicet megfosztották 65 000 szavazattól. A múlt hét elején kérelmet nyújtottak be az választási bizottsághoz, hogy ismételjék meg a voksolást.

Milan Radovic, az SDS alelnöke vasárnap azt mondta, hogy addig folytatják a tiltakozást, amíg be nem bizonyosodik, hogy a választási csalással kapcsolatos állításaik helytállóak.

Dodik visszautasította az ellenzék vádjait.

Szerbia elnöke, Alekszandar Vucsics az N1 televízió beszámolója szerint szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: akkor gratulál majd a boszniai Szerb Köztársaság elnökének, ha közzéteszik a választás hivatalos eredményeit.

A térség eseményeivel foglalkozó televízió szerint furcsa, hogy Belgrád hivatalosan napok óta hallgat a boszniai szerb elnökválasztás ügyében, noha a mostani eredmények szerint Dodik nyerte meg a választást, aki kiváló kapcsolatban áll a szerb elnökkel.

 

Borítókép: Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja, államfőjelölt a sajtó képviselőinek nyilatkozik szavazata leadása után Banja Lukában 2022. október 2-án, a Bosznia-Hercegovinában tartott általános választások napján (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.