időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

További dollárszázmilliók ömlenek Ukrajnába

Forrás: VG.hu
2022.10.01. 14:37 2022.10.01. 14:49
További dollárszázmilliók ömlenek Ukrajnába

A Világbank közölte, hogy további 530 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, így a bank által nyújtott segélyek összege 13 milliárd dollárra emelkedik, miközben Oroszország továbbra is folytatja az ország lerohanását – közölte a Reuters hírügynökség.

A Világbank közölte, hogy további 530 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, így a bank által nyújtott segélyek összege 13 milliárd dollárra emelkedik, miközben Oroszország továbbra is folytatja az ország lerohanását – közölte a Reuters hírügynökség – olvasható a VG.hu cikkében.

A segélyt az Egyesült Királyság (500 millió dollár) és a Dán Királyság (30 millió dollár) támogatja – áll a Világbank közleményében. Az Ukrajnának eddig nyújtott 13 milliárd dolláros segélyből 11 milliárd dollárt már teljes egészében folyósítottak – tette hozzá a bank.

A Világbank legfrissebb elemzése szerint az ukrajnai újjáépítés és helyreállítás hosszú távú összköltsége a következő három évben jóval több, mint 100 milliárd dollárra tehető

– mondta Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális igazgatója. Az ukránok saját számítása szerint az újjáépítési költségek már hónapokkal ezelőtt elérhették a 750 milliárd dollárt.

Szeptember elején az Európai Unió is a támogatásáról biztosította Ukrajnát. Az EU egyebek mellett 500 millió eurós költségvetés-támogatási programot hagyott jóvá Ukrajna számára. A felek megállapodást kötöttek arról, hogy az EU hozzáférhetővé teszi Ukrajnának az uniós digitális programokat. 

Két további megállapodás pedig lehetővé teszi Ukrajnának, hogy korlátozásmentesen részt vegyen az unió vám- és fiskális programjaiban 

– közölte a magyar uniós biztos, majd hozzátette: Ukrajna jövője az Európai Unióban van.

Ukrajna támogatása sokba kerül, de a szabadság megfizethetetlen – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevben a szárnyaló energiaárak és infláció közepette. A Reuters globális hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy az Oroszország elleni uniós szankcióknak mélyreható és látható hatásuk van. 

A kibontakozó energia- és megélhetési válság Ukrajna támogatására gyakorolt hatását firtató kérdésre Von der Leyen azzal felelt, hogy nagy ára van Ukrajna támogatásának, de a szabadságunk, a nemzetközi békerend és a demokrácia megfizethetetlen. 

Ha nem tiltakozunk, hogy a szankciós politikán változtassanak, akkor ez a szankciós felár beépül a gazdaságba, és a következő öt-tíz évben az életünk része lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tegnap, ahol a kormányfő két hónap után adott ismét interjút. Jelezte, a nehézségek ellenére idén is tartják magukat a vállalásaikhoz, így a nyugdíjasok várhatóan ismét megkapják a nyugdíjprémiumot.
 Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

Háború Ukrajnában

„A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.