Újabb rakétacsapás érte Kijevet

Oroszország ismét rakétákkal támadott több ukrán várost, miután szombaton dróntámadás érte az orosz flotta hajóit.

2022. 10. 31. 10:46
Hétfő reggel Ukrajna szerte megszólaltak a légi szirénák. Kijevben a metróaluljáróba menekültek a lakosok. Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyből 44-et megsemmisített a légvédelem. 2022.10.31.
(Forrás: E-bull / Twitter)
https://twitter.com/VirginieRochat/status/1587004251355877376
Hétfő reggel Ukrajna szerte megszólaltak a légi szirénák. Kijevben a metróaluljáróba menekültek a lakosok. Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyből 44-et megsemmisített a légvédelem. 2022.10.31. (Forrás: E-bull / Twitter) https://twitter.com/VirginieRochat/status/1587004251355877376
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mintegy 7-8 robbanást lehetett hallani hétfő reggel Kijevben. Az okokat eddig nem tudjuk – adta hírül a The Kijev Independent. A lap szerint országszerte rakétatámadásokat jelentettek, az ukrán légierő jelentése szerint a mintegy 55 rakétából 44-et megsemmisített a légvédelem. 

A becsapódott rakéták megkárosították az energiainfrastruktúrát, ami áram- és vízkimaradást okozott. A Kijevet ért újabb támadások azután következtek be, hogy Moszkva Kijevet tette felelőssé a fekete-tengeri flottája elleni támadásért, és kilépett az ukrán gabonaszállítás engedélyezéséről szóló megállapodásból.

Kijev, 2022. október 31. Utcai kútról vesznek vizet emberek Kijevben 2022. október 31-én. A fővárosi vízművek szerint az orosz tüzérségi és rakétatámadások miatt a fogyasztók 80 százalékánál átmenetileg megszakadt a vezetékes ivóvízellátás. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Utcai kútról vesznek vizet emberek Kijevben 2022. október 31-én. A fővárosi vízművek szerint az orosz tüzérségi és rakétatámadások miatt a fogyasztók 80 százalékánál átmenetileg megszakadt a vezetékes ivóvízellátás.  (Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legnagyobb élelmiszer-exportőrei közé tartozik, éppen ezért a háború kitörése után, az ukrán gabonaszállítmányok orosz blokádja globális élelmiszerválságot okozott. Noha Törökország és az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közbenjárására újraindult a gabonaszállítmány a Fekete-tengeren, szombaton 16 drón támadta meg az orosz flotta itt állomásozó hajóit. 

A Kreml a kijevi vezetést vádolta meg a támadással – amelyet az ukrán fél nem cáfolt vagy erősített meg – így Moszkva felfüggesztette az élelmiszer.szállítási egyezményt.

 A bejelentést követően röviddel a tőzsdén a határidős búza árfolyama több mint 5 százalékkal emelkedett a hétfői nyitást követően.

Nem igazolhatjuk a rakétacsapásokat azzal, hogy válaszlépésnek minősítjük őket. Oroszország mindezt azért teszi, mert ukránokat akar ölni

 – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, ez nem az első hasonló „akciója” Moszkvának. A hónap elején Oroszország a háború kezdete óta a legnagyobb légicsapást hajtotta végre Kijev és más ukrán városok ellen, válaszul a Krími híd elleni támadásra.

– Éhínséggel zsarolja a világot – reagált Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, miután Oroszország kilépett a gabonaexport-egyezményből arra utalva, hogy a 218 blokád alá helyezett hajó között volt olyan is, amely az ENSZ Élelmezési Világprogramja keretében Afrikába szállított volna több tízezer tonna búzát.

Az ENSZ szerint Oroszország tájékoztatta őket arról a tervről, hogy mintegy negyven hajót vizsgálnak át hétfőn, megbizonyosodva arról, hogy valóban csak élelmiszert szállítanak. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn megerősítette, hogy mindent megtesz a gabonaszállítási egyezmény fenntartása érdekében.

Joe Biden amerikai elnök az orosz intézkedéseket „felháborítónak” nevezete. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig azzal vádolta meg Moszkvát, hogy „fegyverként használja az élelmiszert”. Az orosz fél visszautasította a vádakat.

 

Borítókép: 2022. október 31-én, hétfőn reggel Ukrajna-szerte megszólaltak a légi szirénák. Kijevben a metróaluljáróba menekültek a lakosok. Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyből 44-et megsemmisített a légvédelem (Forrás: E-bull /Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.