Újabb Trump–Biden-párbaj jöhet a 2024-es elnökválasztáson?

Továbbra is csupán utalgat Donald Trump és Joe Biden is a 2024-es elnökjelöltségi terveire. Amíg a konzervatívok körében egyértelműen Trump, addig a demokratáknál Biden lenne a legesélyesebb induló a felmérések szerint, bármelyikük távolmaradása a másik kezébe adná a Fehér Házat.

2022. 10. 25. 5:52
US President Donald Trump and Democratic Presidential candidate and former US Vice President Joe Biden argue during the final presidential debate at Belmont University in Nashville, Tennessee, on October 22, 2020. Chip Somodevilla / POOL / AFP Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Honfitársaim, ez az elképesztő közös utazásunk még csak most kezdődik el – mondta Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök a hét végén Texas államban tartott Mentsük meg Amerikát (Save America) elnevezésű kampányeseményén. Szavait követően a jelenlévők az „Imádjuk Trumpot” rigmusokat skandálták.

Milliókkal több szavazatot kaptam 2020-ban, mint 2016-ban. Több szavazatot kaptam, mint bármely hivatalban lévő elnökünk az ország történetében. És most, hogy újra sikeressé, biztonságossá és dicsőségessé tegyük Amerikát, meglehet, újra bele kell vágnom mindebbe

 – utalt Trump arra, hogy újra jelöltetné magát a 2024-es elnökválasztáson. A volt elnök ezt hónapok óta emlegeti, de hivatalos indulását még nem erősítette meg.

Kellyanne Conway, az elnök egykori tanácsadója a CBS News hírcsatornának korábban úgy nyilatkozott: – Trump a hálaadás napján (november 24. – a szerk.) szeretné bejelenteni az elnökválasztási terveit. Ez megegyezik az elemzők várakozásával, akik arra számítanak, hogy az egykori republikánus elnök bejelentésével meg fogja várni a két hét múlva esedékes, a képviselőház és a szenátus összetételét eldöntő novemberi választások eredményét.

Szakértők szerint ugyanis Trumpnak nemcsak a republikánus győzelem, hanem az általa támogatott konzervatívok nagy arányú sikere is számít a körzeteikben, amellyel újabb lendületet szerezhet pártján belül a republikánus-előválasztásra.

 Beszédében Trump is kitért a novemberi félidős választásokra, mondván: Mindenekelőtt most arra kell törekednünk, hogy történelmi győzelmet arassunk a Republikánus Pártnak.

– Őrület, ami ebben az országban zajlik – fogalmazott Trump felszólalásában az inflációra, a gazdasági nehézségekre és az illegális bevándorlásra célozva.

Aki támogatja az ország mélybe süllyedését és bukását, az szavazzon a radikális baloldalra. De aki meg akarja állítani a pusztulást és megmenteni az amerikai álmot, az voksoljon a republikánusokra

 – hangoztatta. Joe Biden jelenlegi elnököt beszédében „bolondnak” nevezte az elhibázott gazdaságpolitikája miatt.

Biden elnök Trump vádjaira nem, de a választók aggályaira válaszolt az MSNBC hírcsatorna vasárnapi adásában. – Szerintem jogos aggódni valaki életkora miatt, beleértve az enyémet is – fogalmazott azon demokrata szavazók kételyeire, akik a kora miatt nem támogatnák a most 79 éves elnök 2024-es indulását. Egy októberi közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 64 százaléka – és még a demokraták többsége is – aggódik Biden elnök mentális egészségéért. Noha a demokrata elnök az interjúban a „jó egészségét” hangoztatta, lapunk is beszámolt korábban a politikus félrebeszéléseiről, emlékezetkieséseiről és félresikerült kézfogásairól is.

– Végleges döntést még nem hoztam, de szándékomban áll újra elindulni – fogalmazott Biden 2024-es terveiről. Az elnök a választókat arra kérte, hogy ne a kora, hanem az elszántsága alapján ítéljék meg, és ha már az is kevés, akkor pedig bátorítsák a visszavonulásban.

A 2020-as voksolás riválisai tehát még nem jelentették be hivatalosan indulásukat a következő elnökválasztáson. Azonban a Harvard CAPS-Harris október közepén publikált közvélemény-kutatása szerint Donald Trump a republikánus oldalon 55 százalékkal, Joe Biden pedig a demokrata oldalon 37 százalékkal magasan a válaszadók elsődleges preferenciája. A kettejük 2024-es párharca során azonban 45 százalékuk Trumpra, míg 43 százalékuk Bidenre szavazna, bármelyikük távolmaradása pedig pártjuk könnyű vereségét eredményezné. Mivel jelenleg Trump tűnik a biztosabb indulónak, a republikánus politikus lényegében „belehajszolhatja” demokrata ellenfelét az indulásba, ha Biden elnök pártja kezében kívánja tartani a Fehér Házat.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus és Joe Biden jelenlegi demokrata amerikai elnök a 2020-as elnökválasztás utolsó vitáján a Belmont Egyetemen, Tennessee államban, 2020. október 22-én (Forrás: Chip Somodevilla/Pool/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.