Van der Bellen győzelmét jelzik az exit poll adatok

A felmérések szerint az osztrák elnök a voksok hatvan százalékát szerezhette meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 09. 18:34
VAN DER BELLEN, Alexander
Bécs, 2022. október 9. Alexander Van der Bellen hivatalban lévõ osztrák államfõ támogatói Köszönjük feliratú papírlapokat tartanak kezükben, miközben érkeznek a szavazófülkékbõl kilépõk megkérdezésén alapuló felmérések adatai a szövetségi elnökválasztás elsõ fordulóját követõen 2022. október 9-én. Ha Van der Bellen megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát, újabb hat éven át töltheti be posztját, ha azonban a hét jelölt valamelyike abszolút többséget szerez, második fordulót is tartanak. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő győzelmét jelzik előre a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

Az ARGE közvélemény-kutató cég adatai szerint a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 55,9 százalékát szerezhette meg, amivel újraválasztása már az első fordulóban biztosított.

Az ARGE felmérése szerint Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 17,9, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,8, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 7,7, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért pártok egykori politikusa pedig a szavazatok 5,9 százalékát szerezhette meg.

A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kaphatta. Az ARGE szerint a választási részvétel 67,5 százalékos volt.

Borítókép: Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfő támogatói „Köszönjük” feliratú papírlapokat tartanak kezükben, miközben érkeznek a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések adatai a szövetségi elnökválasztás első fordulóját követően 2022. október 9-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreibe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.