Varga Judit: Magyarország az energiabiztonság mellett áll

Magyarország minden olyan uniós javaslatot támogat, amely az energiaellátás sokféleségét segíti, ami azt jelenti, hogy az energiafüggőséget diverzifikációra kell felcserélni – jelentette ki az igazságügyi miniszter Luxembourgban kedden.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 18. 11:20
Varga Judit igazságügyi miniszter Luxemburgban.
Varga Judit igazságügyi miniszter Luxemburgban. Forrás: Varga Judit / Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kijelentette, Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek az energiaellátás biztonságát veszélyeztetnék.

Mindenféle ársapka hatástanulmány nélküli bevezetése hihetetlen nagy felelőtlenséget jelent, hiszen egy ársapka a szerződés másik oldalán lévőnek sokszor azt jelenti, hogy akkor majd másnak adja el azt az energiát

 – mondta a miniszter.

Most, amikor általános recesszió fenyegeti Európát, fontos, hogy a legfelsőbb szinten is a józan ész mentén és kiemelten foglalkozzunk az energia és a gazdaság kérdéskörével

– húzta alá az igazságügyi miniszter, aki mint fogalmazott: „az energiafüggőséget energiafüggetlenségre kell cserélni”.

– Sajnálatos az a jelenség, amikor intézmények közötti hatalmi harcoknak eshetnek áldozatul egyes tagállamok, ez az egész Európai Unió versenyképességét és gazdaságát is veszélyezteti, egyfajta lábon lövéssel ér fel – fogalmazott a miniszter a lengyel európai uniós források visszatartásáról.

A magyar források kapcsán elmondta, hogy: „folyamatosak a tárgyalások Magyarország és a bizottság között a vállalásaink és az uniós források kifizetése tekintetében is” – majd hozzátette, hogy „ki kellene zárnunk mindenféle politikai és ideológiai nyomásgyakorlást, a tárgyalóasztalnál a valós hatásokra és a gazdasági célokra kellene összpontosítani”.

A politikus arra is emlékeztetett, hogy a tagállamok támogatásukról biztosították hazánkat, hiszen „a múlt héten két hónappal meghosszabbították a vállalások teljesítésére nyitva álló határidőt” – utalt az országok közötti együttműködésre ebben a jelenlegi „nehéz helyzetben”.

Végezetül hangsúlyozta: fontos, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások részét képezi a pedagógusbérek emelése. Amennyiben az ellenzék is a tárgyalások sikere mellett állna ki, akkor január elsejétől már 21 százalékkal növekedhetnének a pedagógusok bérei – tette hozzá Varga Judit.


Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter Luxemburgban, 2022. október 18-án (Forrás: Varga Judit/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.