Washingtontól kér segítséget Kuba az Ian hurrikán utáni helyreállításban

Szakértők szerint nagy áttörés lehet a két ország közti kapcsolatokban, ha a Fehér Ház a támogatás mellett dönt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 01. 10:43
null
Pinar del Rio, 2022. szeptember 28. Autó halad az Ian hurrikán által leszakított faágak között a kubai Pinar del Rióban 2022. szeptember 27-én. MTI/EPA/EFE/Yander Zamora Fotó: Yander Zamora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuba az Egyesült Államokhoz fordult vészhelyzeti segélyért, miután az Ian hurrikán a hét elején megrongálta az ország elektromosvezeték-rendszerét, ami miatt szerda óta Kuba nagy részén még mindig nincs áram – írta a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap. A teljes áramszünet miatt Havannában több helyszínen is tiltakoztak a lakosok, akik immáron második este vonulnak az utcára a „fényt akarunk!” jelszót skandálva.

Az Ian hurrikán a 11 milliós ország termőföldjein is súlyos pusztításokat végzett, és házakat döntött össze, legkevesebb két ember halálát okozva.

Az ország egyes részein szerdán ugyan sikerült helyreállítani az áramot, az energetikai hatóságok szerint a főváros kétmillió fős lakosságának csütörtök estig csupán tíz százaléka rendelkezett árammal. A telefon- és internetszolgáltatások szintén nem működnek. Jóllehet az internetelérés péntekre helyreállt, estére azonban – külföldi internetmegfigyelő szervezetek szerint a tüntetések miatt szándékosan – ismét összeomlott a hálózat.

A WSJ birtokába jutott e-mailek arról árulkodnak, hogy az Egyesült Államok elvárásai szerint a segéllyel Kuba elsősorban a kórházakra, vízszivattyús létesítményekre, higiéniai ellátásra és egyéb, égetően fontos területekre helyezné a fókuszt.

Noha sem az amerikai külügyminisztérium, sem Kuba washingtoni nagykövetsége nem jelzett vissza a WSJ megkeresésére, szakértők szerint nagy áttörés lehet a két ország közti feszélyezett kapcsolatokban, ha az Egyesült Államok valóban humanitárius segéllyel támogatja Kubát.

Borítókép: Autó halad az Ian hurrikán által leszakított faágak között a kubai Pinar del Rióban 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Yander Zamora)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.