időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Washingtontól kér segítséget Kuba az Ian hurrikán utáni helyreállításban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.01. 10:43
Washingtontól kér segítséget Kuba az Ian hurrikán utáni helyreállításban

Kuba az Egyesült Államokhoz fordult vészhelyzeti segélyért, miután az Ian hurrikán a hét elején megrongálta az ország elektromosvezeték-rendszerét, ami miatt szerda óta Kuba nagy részén még mindig nincs áram – írta a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap. A teljes áramszünet miatt Havannában több helyszínen is tiltakoztak a lakosok, akik immáron második este vonulnak az utcára a „fényt akarunk!” jelszót skandálva.

Az Ian hurrikán a 11 milliós ország termőföldjein is súlyos pusztításokat végzett, és házakat döntött össze, legkevesebb két ember halálát okozva.

Az ország egyes részein szerdán ugyan sikerült helyreállítani az áramot, az energetikai hatóságok szerint a főváros kétmillió fős lakosságának csütörtök estig csupán tíz százaléka rendelkezett árammal. A telefon- és internetszolgáltatások szintén nem működnek. Jóllehet az internetelérés péntekre helyreállt, estére azonban – külföldi internetmegfigyelő szervezetek szerint a tüntetések miatt szándékosan – ismét összeomlott a hálózat.

A WSJ birtokába jutott e-mailek arról árulkodnak, hogy az Egyesült Államok elvárásai szerint a segéllyel Kuba elsősorban a kórházakra, vízszivattyús létesítményekre, higiéniai ellátásra és egyéb, égetően fontos területekre helyezné a fókuszt.

Noha sem az amerikai külügyminisztérium, sem Kuba washingtoni nagykövetsége nem jelzett vissza a WSJ megkeresésére, szakértők szerint nagy áttörés lehet a két ország közti feszélyezett kapcsolatokban, ha az Egyesült Államok valóban humanitárius segéllyel támogatja Kubát.

Borítókép: Autó halad az Ian hurrikán által leszakított faágak között a kubai Pinar del Rióban 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Yander Zamora)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.