Zoran Milanovics: Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó

Zágráb ad otthont a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 24. 20:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és Oroszország proxy háborút folytat Ukrajna kárára, és végül tárgyalások útján nekik kell ezt megoldaniuk – jelentette ki Zoran Milanovics horvát elnök újságíróknak hétfőn. A proxy háború kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, melyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket. 

Milanovics kijelentette: nem érti, miért nem meri senki kimondani, hogy valójában Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó, amelyet tárgyalások útján nekik is kell megoldaniuk.

Zágráb ad otthon kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyre nem hívták meg a horvát elnököt.

– Nagyon sok a cinizmus és tisztességtelenség az ukrán néppel és általában a háborúval szemben. Nem akarok egy újabb pózoló lenni, aki hozzájárul ehhez – mondta Milanovics, hozzátéve, hogy nem találkozik a rendezvényen részt vevő Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnökkel sem, mert az amerikai nagykövetség későn kérte a találkozót.

Pelosi nem a végrehajtó hatalom képviselője, és ezek úgyis csak udvariassági találkozók – mondta Milanovic, majd hozzátette: – Egyébként is két hét múlva úgysem lesz már házelnök, mert Amerikában választások lesznek, és a republikánusok fognak győzni, mégpedig fölényesen.

Milanovics úgy vélte: az Európai Unió elkésett Ukrajna támogatásával, az elmúlt években több milliárd euróval kellett volna segíteni az országot, hogy fejlődjön, gazdasági szerkezete átalakuljon, felszámolja a korrupciót és a politikai szélsőségeket, amiből több volt, mint bárhol máshol.

Az Egyesült Államok a november 8-i választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát

 – mondta Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök hétfőn Zágrábban, miután találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel.

Az amerikai házelnök elmondta: Kijevet mindkét párt és az amerikai szövetségi törvényhozás mindkét háza támogatja, és ez a támogatás a Fehér Házban kezdődik. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem biankó csekk, mert Kijev tisztességről és átláthatóságról tett tanúbizonyságot a segélyek fogadásakor.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte: Irán nagy hibát követ el azzal, hogy drónokkal támogatja Oroszországot. Hangsúlyozta, Ukrajna bizonyos sikereket ért el a dróntámadásokkal szemben. – De ez veszélyes technológia, amelyet meg kell állítani – fogalmazott.

–  Egy ideje próbálunk nukleáris megállapodást kötni Iránnal, hogy biztonságosabb hellyé tegyük a világot, és most az oroszok segítségére sietnek, és ezzel kevésbé biztonságos hellyé teszik a világot – mondta Pelosi.

Borítókép: Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek M777 típusú tarackkal a frontvonal közelében, a kelet-ukrajnai Donyec-medencében 2022. október 23-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.