A Meloni-kormány csökkenti, majd eltörli az alapjövedelmet

A rászoruló és nagycsaládokat továbbra is támogatja a konzervatív kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 17:01
null
ITALY-POLITICS Fotó: PIERO CRUCIATTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapjövedelem idejét nyolc hónapra csökkenti a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány költségvetési csomagja, melynek részleteit a miniszterelnök kedden ismertette. Az alapjövedelem eltörlését 2024-től tervezik. A csökkentett alapjövedelem felvételéhez feltételként szabták, hogy a kedvezményezettnek legalább hat hónapos szakmai képzésen vagy átképzésen kell részt vennie. Ha elutasítja, elesik a támogatástól. A segélyt akkor is megvonják, ha nem fogadja el az első felkínált és megfelelőnek ítélt álláslehetőséget. 

A korábbi gyakorlattal ellentétben a segély csak egyszer kérelmezhető, annál is inkább, mivel a Meloni-kormány úgy döntött, hogy 2024-től eltörli az állami támogatásnak ezt a formáját.

Az olasz állampolgárságú munkanélkülieknek majdnem automatikusan odaítélt alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezette be 2019-ben, amikor kormányra került. A támogatásban a legalább tíz éve Olaszországban letelepedett külföldiek is részesülhettek. Az olasz társadalombiztosítási intézet (INPS) szeptemberi adatai szerint az alapjövedelmet 2,4 millióan kapják: átlagosan fejenként havi ötszáz eurót (204 ezer forintot) utalnak át nekik. A kedvezményezettek több mint fele az ország hátrányosabb helyzetű, déli térségeiben él.

A Giorgia Meloni vezette jobbközép koalíció választási ígéretei között szerepelt az alapjövedelem felszámolása.

„Az óvatos és realista pénzügyi csomag figyelembe veszi a gazdasági helyzetet, a nemzetközi feltételeket, valamint az államháztartás számára vállalható lépéseket, és az intézkedések nagy részével a családokat és vállalatokat akarja támogatni az energiadrágulás és a növekvő infláció ellentételezésére

– olvasható a kormányrendeletben. Az utóbbira 2023 első negyedévében a kormány több mint 21 milliárd eurót szán, miután októberben már több mint 9 milliárddal segítette a családokat és vállalkozásokat.

A kormány többek között csökkenti egyes alapélelmiszerek általános forgalmi adóját, adókedvezményt biztosít az önálló vállalkozóknak, növeli a családtámogatás összegét, ösztönzi a 36 év alatti nőket foglalkoztató vállalatokat, segítséget nyújt a lakást vásárló fiataloknak, további időt ad a pandémia és a gazdasági válság miatt be nem fizetett adótartozások törlesztésére.

Vásárlási utalványokkal támogatják a rászoruló családokat az alapvető élelmiszerek és árucikkek beszerzésében. A három vagy több gyermekes családoknak adott segítséget az eddigi összeg legalább felével növelik.

A költségvetési csomag 2023-tól lehetővé teszi, hogy a 62. életévüket betöltő dolgozók 41 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek. Nők esetében a nyugdíjkorhatár 60 év alá csökkenhet a gyerekszámtól függően.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta „improvizáltnak és ártalmasnak” tartja a költségvetési csomagot, mely ellen országos demonstrációt hirdetett meg december 17-re. Embertelennek nevezte az alapjövedelem tervezett eltörlését Giuseppe Conte, az M5S elnöke (a támogatási rendszert ő vezette be miniszterelnöksége idején). Úgy nyilatkozott, mindenre készen állnak, hogy az alapjövedelmet megvédjék, ha kell, utcára is vonulnak.

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz kormányfő (Fotó: AFP/Piero Cruciatti) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.