időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Ankara bekérette a svéd nagykövetet egy stockholmi tüntetés miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.21. 19:20
Ankara bekérette a svéd nagykövetet egy stockholmi tüntetés miatt

A török külügyminisztérium hétfő este bekérette Svédország ankarai nagykövetét, miután a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető személyek kifogásolt felvételeket vetítettek a stockholmi török nagykövetség adminisztrációs részlegének épületére – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint a PKK-hoz köthető személyek hétfőn olyan felvételeket vetítettek a külképviselet melléképületére, amelyek egyrészt terrorista propagandának minősülnek, másfelől Recep Tayyip Erdogan török elnököt rágalmazzák.

A török külügyi tárca arra kérte Staffan Herrströmöt, hogy ítélje el az esetet, országa pedig vizsgálja ki az ügyet.

Az ankarai külügyminisztérium továbbá hangot adott azon elvárásának is, hogy az elkövetők azonosítását követően Stockholm hozza meg a szükséges intézkedéseket, és tegyen konkrét lépéseket a Törökország, Svédország és Finnország között júniusban aláírt háromoldalú megállapodásnak megfelelően.

A történteknek külön súlyt ad, hogy Törökország a terrorizmus elleni harcra vonatkozó memorandum végrehajtását szabta Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának feltételéül.  

Ankara korábban azért vétózta meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, mert szerinte Stockholm és Helsinki a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat, egyebek között a PKK-t, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban, és Ankara a terrorszervezet határon túli tevékenységeire is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint. 

Ulf Kristersson svéd kormányfő november eleji ankarai látogatása alkalmával kijelentette: Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását NATO-csatlakozása érdekében.

Borítókép: Kurd tüntetők Stockholmban, 2019. október 12-én arra kérik Svédországot, hogy támogassák a kurd fegyvereseket, miközben Törökország folytatja a támadást a kurd fennhatóság alatt álló északkeleti határvárosok ellen (Fotó: Fredrik Sandberg)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.