időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo

Az Egyesült Államok folytatja a „kíméletlen” versenyt Kínával

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.14. 18:40 2022.11.14. 19:19
Az Egyesült Államok folytatja a „kíméletlen” versenyt Kínával

Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának a világ problémáinak megoldásában, és konfliktus helyett versenyt akar vele, amely szerinte éles lesz – közölte a Fehér Ház Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök Bali szigeti többórás tárgyalását követően.

Az elnöki hivatal összefoglalója szerint a két vezető számos témakört érintően és nyíltan tárgyalt. Biden világossá tette Hszinek, hogy

az Egyesült Államok folytatja a kíméletlen versenyt a Kínai Népköztársasággal, amibe beleértendők az egyesült államokbeli befektetések és az erőforrás-növelés, összehangolva mindezt Washington szövetségeseivel és partnereivel.

Hangsúlyozta, hogy ennek a versenynek nem szabad konfliktust okoznia a két ország között, és hogy ezt a versenyt felelősségteljesen kell folytatniuk, nyitva tartva a kommunikáció csatornáit. Mindketten rámutattak, hogy ennek érdekében bizonyos alapelvek kidolgozására van szükség.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden tiltakozott amiatt, hogy „Kína egyre erőszakosabb” Tajvannal szemben, ami szerinte aláássa a békét és stabilitást a Tajvani-szorosban és a tágabb térségben is.

Az amerikai elnök ugyanakkor részletesen kifejtette, hogy az Egyesült Államok „egy Kína” politikájában nincs változás, és határozottan ellenzi, hogy bármely fél egyoldalúan változtasson ezen – olvasható a közleményben.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető megerősítette egyetértését abban, hogy

 

nukleáris háborúnak soha nem szabad kitörnie, mert annak nem lehet győztese.

 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondták, hogy ellenzik a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést, bevetésüket pedig még inkább.

Az elnök kijelentette: a két országnak együtt kell működnie az olyan nemzetközi problémák megoldásán, mint a klímaváltozás, a globális gazdasági instabilitás, ezen belül az államadósságok nagysága, az egészségügyi és az élelmiszer-biztonság megingása.

A Fehér Ház közleménye szerint a két államfő megállapodott arról, hogy a tárgyalás folytatásaként Antony Blinken amerikai külügyminiszter ellátogat Kínába, ennek tervezett időpontját viszont nem közölték.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai (balra) és Joe Biden amerikai elnök kézfogása a kétoldalú találkozón az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én. (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.