időjárás 5°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Az ellenzéki EP-képviselők megszavazták, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat

Magyar Nemzet
2022.11.24. 14:12 2022.11.24. 15:03
Az ellenzéki EP-képviselők megszavazták, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett olyan állásfoglalást fogadtak el, hogy ragaszkodnak a Magyarországnak szánt források befagyasztásához. Az eredmény név szerinti vizsgálatából kiderül, hogy a magyar ellenzéki európai parlamenti képviselők közül a független (korábban MSZP-s) Ujhelyi István és a momentumos Donáth Anna nem voksolt,

 

a többiek mind megszavazták, hogy ne adjanak pénzt Magyarországnak.

 

Az Európai Parlament az állásfoglalásban amellett érvel, hogy „az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak a magyar nyomásnak ellenállva el kellene fogadni a források felfüggesztését jelentő, a jogállamisági mechanizmus keretében javasolt intézkedéseket.” Úgy vélik, hogy „a bizottság és a magyar kormány által megtárgyalt 17 intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit jelenleg fenyegető rendszerszintű kockázat kezeléséhez, még akkor sem, ha azokat teljes mértékben végrehajtják.”

 

A dollárbaloldal megszavazta az EP-ben a magyarellenes határozatot. A pénz beszél! Ennyi 

 

– reagált Facebook-bejegyzésében a történtekre Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő. 

– Teljes mellszélességgel támogatták, hogy vegyék el az uniós forrásokat a pedagógusok béremelésétől, a magyar önkormányzatoktól, a magyar kis- és közepes vállalkozásoktól, a kórházaktól, a közlekedési fejlesztésektől, a környezetvédelmi és energetikai beruházásoktól – sorolta. Emlékeztetett rá, hogy a magyar ellenzéki képviselők még előterjesztői is voltak a szövegnek.

– A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja határozottan kiállt a magyar emberek érdeke mellett, és elutasította a Magyarországot, a magyarokat elítélő szöveget. Szégyenteljes azonban, hogy a magyar baloldali ellenzéki képviselők ismét a magyarok érdekeivel ellentétesen, a Magyarországot elítélő szöveget támogatták. 

A baloldal által elfogadott szöveg nem kevesebbről szól, mintsem hogy politikai büntetésként mindenáron vegyék el a magyarok millióitól a jog szerint nekünk járó uniós pénzeket 

– áll a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében. 

Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő már tegnap arra figyelmeztetett: „aki megszavazza ezt a határozatot, az azt szavazza meg, hogy a magyarok ne jussanak hozzá a nekik járó forrásokhoz.

Az MTI emlékeztetett rá: az Európai Bizottság szeptember 18-án korrupcióval és közbeszerzésekkel kapcsolatos aggályok miatt a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós forrásokból 7,5 milliárd eurónyi összeg befagyasztására tett javaslatot. A lépés a jogállamisági feltételrendszerhez kapcsolódó mechanizmus áprilisi elindítását követte. Magyarország tárgyalt az uniós bizottsággal, majd 17, az aggályok kiküszöbölését célzó intézkedést mutatott be. 

 

A végső döntést az Európai Bizottság ajánlása alapján az Európai Unió Tanácsa hozza meg december 19-ig.

 

Borítókép: a momentumos Cseh Katalin (Fotó: Havran Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.