Az EP minden megkezdett csatlakozási tárgyalást lezárna 2030-ig

Szerintük Szerbiával csak akkor folytatódhatnak a csatlakozási tárgyalások, ha igazodnak az Oroszországgal szemben hozott szankciókhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 23. 14:23
null
Strasbourg, 2022. november 22. Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme az Európai Unió parlamentje létrejötte 70. évfordulójának ünnepségén 2022. november 22-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megerősített bővítési politika az Európai Unió leghatékonyabb geopolitikai eszköze az európai béke és stabilitás megőrzésére, ezért a megkezdett csatlakozási tárgyalásokat 2030-ra le kell zárni – mondta ki az Európai Parlament a szerdai strasbourgi plenáris ülésén elfogadott ajánlásában.

Az 502 szavazattal, 75 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett elfogadott EP-ajánlás szerint az uniónak meg kellene reformálnia az új tagok felvételénél alkalmazott döntéshozatali folyamatot, és ezzel összefüggésben az egyhangú döntést minősített többségi döntéshozatallal kellene felváltania ahhoz, hogy hitelesebb és hatékonyabb globális szereplővé váljon.

Az EP-képviselők felszólították a tagállamokat, hogy teljesítsék a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országainak tett uniós ígéreteket, és gondoskodjanak arról, hogy a jelölteknek ne kínáljanak más, a teljes jogú uniós tagságtól eltérő alternatívát.

Véleményük szerint a bővítési folyamat előterében a demokratikus reformoknak és a jogállamiságnak kell állnia. Hatékonyabb ellenőrzésükre több figyelemre, hatékonyabb értékelésre és szigorúbb feltételekre van szükség. 

Ha valahol az uniós csatlakozással kapcsolatos reformok leállnak vagy visszalépés figyelhető meg velük kapcsolatban, azt azonnal szankcionálni kellene.

 Viszont például az egységes piacra való fokozatos belépéssel kellene jutalmazni azokat a csatlakozásra váró országokat, amelyek folyamatosan fejlődnek – írták. Leszögezték: 

Egyértelmű határidő megállapítására van szükség a csatlakozási tárgyalások lezárására, ezeknek legkésőbb az évtized végéig be kell fejeződniük.

Közölték továbbá: az uniónak segítenie kell megakadályozni, hogy más, nem uniós államok beavatkozzanak az érintett országok politikai, választási és egyéb demokratikus folyamataiba.

Ajánlásukban az EP-képviselők fontosnak nevezeték, hogy a csatlakozásra váró országok az uniós kül- és biztonságpolitikával összhangba hozzák saját külpolitikájukat. 

Ezért – véleményük szerint – Szerbiával csak akkor folytatódhatnak a csatlakozási tárgyalások, ha az ország igazodik az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciókhoz, és jelentős előrelépést tesz az uniós reformok végrehajtása terén.

 

Borítókép: Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme az Európai Unió parlamentje létrejötte 70. évfordulójának ünnepségén 2022. november 22-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.