időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Betiltották a Moszkvához tartozó ortodox egyház tevékenységét Nyugat-Ukrajnában

Magyar Nemzet
2022.11.30. 12:00
Betiltották a Moszkvához tartozó ortodox egyház tevékenységét Nyugat-Ukrajnában

A nyugat-ukrajnai Lvivi terület (Lemberg) hatóságai betiltották a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház helyi tevékenységét. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerdai beszámolója szerint a területi tanács a közösségi oldalán azt írta: 

képviselőik arról döntöttek, hogy meg kell tiltani a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház vallási szervezeteinek tevékenységét a nyugat-ukrajnai Lvivi területen.

Egyben javasolták: a Lvivi terület helyi hatóságai működjenek közre abban, hogy megváltoztassák az ukrán ortodox egyház közösségeinek kánoni és szervezeti kérdésekben való alárendeltségét. Ennek érdekében kezdeményezték a vallási közösségek közgyűlésének összehívását, hogy az alapszabályaikban megfelelő módosításokat és kiegészítéseket eszközöljenek.

A képviselők egyben felkérték a bűnüldöző szerveket és a területi védelmi erőket, hogy szavatolják a más felekezetekbe való átmenettel egyetértő egyházak vagyonának és kulturális értékeinek biztonságát.

A döntés előzménye, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház kolostoraiban november 22-én országszerte házkutatásokat tartott, melyek során sajtószolgálatának jelentése szerint oroszbarát irodalmat, jelentős mennyiségű készpénzt és gyanús orosz állampolgárokat talált.

Irina Friz parlamenti képviselő másnap nyilvánosságra hozta, hogy ukrán képviselők egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, indítványozva, hogy tiltsák be a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház tevékenységét. A törvényjavaslat teljes tilalmat ír elő minden olyan vallási szervezetre és intézményre, amely elfogadja az orosz ortodox egyház fennhatóságát kánoni, szervezeti, illetve bármilyen egyéb ügyeiben.

 

Borítókép: Az orosz hadseregtől visszafoglalt kelet-ukrajnai falu, Bohorodicsne templomának romjai 2022. október 22-én (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.