Egy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban Brüsszelben

Több belga sajtóorgánum arról számolt be, hogy a támadó Allahu akbar! kiáltást követően támadt a járőrökre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 10. 21:54
null
Police officers stand guard at the scene of a stabbing attack in Brussels, on November 10, 2022. - A Belgian police officer was killed in Brussels knife attack. (Photo by HATIM KAGHAT / BELGA / AFP) / Belgium OUT Fotó: Europress/AFP/Hatim Kaghat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban a brüsszeli északi pályaudvar közelében, a támadót lelőtték – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán a brüsszeli ügyészség információira hivatkozva csütörtök este. A közzétett információk szerint a két rendőrt késsel támadták meg a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében.

Az egyik rendőr a helyszínen belehalt sérüléseibe. Információk szerint a rendőrt nyakon szúrták.

A Le Soir című belga napilap úgy tudja, az elkövető előbb két rendőrt támadott meg a vasútállomás melletti utcák egyikében, a rendőrök erősítést kértek. A gyanúsított a helyszínre kiérkező járőrökre is késsel támadt, egyikük azonban lőfegyverrel „ártalmatlanná tette”. A médiajelentés szerint a támadót lábon és hason lőtték. A kora esti támadásban megsérült mindkét rendőrt és a támadót kórházba szállították. Az egyik megszúrt rendőr már a rohamkocsiban meghalt.

Több belga sajtóorgánum arról számolt be, hogy a rendőrökre támadó férfi Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően támadt a járőrökre – ezt azonban az ügyészség egyelőre nem tudta megerősíteni – tették hozzá.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap információi szerint a gyanúsítottat korábban beidézték a lakhelye szerinti rendőrségre egy közlekedési kihágás miatt. A gyanúsított csütörtök reggel jelent meg a rendőrségen, majd ügyének intézését követően közölte: a nap folyamán támadást fog elkövetni rendőrök ellen. Bejelentéséről a rendőrőrsön jelentést írtak, majd elengedték.

Sarah Durant, a brüsszeli ügyészség szóvivője közölte: nyomozást rendeltek el a támadás körülményeinek kivizsgálására. A szóvivő tájékoztatást csütörtökön a későbbi órákra, vagy péntek reggelre ígért – tette hozzá a napilap.

Balhés környék. A belga főváros Schaerbeek nevű kerülete Brüsszel szegényebb negyedei közé tartozik, ahol jelentősebb bevándorló – főként török, marokkói, de európaiak is – és muszlim közösség él. A negyed akkor vált különösen ismertté, miután kiderült, hogy a 2016-os, 35 áldozatot követelő brüsszeli repülőtéren elkövetett terrortámadás egyik merénylője, Najim Laachraoui innen származott. A másik ilyen hírhedt negyed az alig néhány perces autózásra található Molenbeek, ahol a párizsi terrortámadás egyetlen életben maradt elkövetője, Salah Abdeslam nőtt fel. (MN)

Borítókép: Egy rendőr meghalt és két másik megsebesült egy késes támadásban Brüsszelben (Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA / AFP) / Belgium OUT)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.