Először emlékeztek meg III. Károly vezetésével a háborús halottakról

A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséget tartottak Londonban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 13. 17:49
III. KÁROLY
London, 2022. november 13. III. Károly király tiszteleg az elsõ világháborút lezáró, compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmûnél, a Cenotaph-nál 2022. november 13-án. A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tûzszünet évfordulójához, november 11-hez legközelebbi vasárnapon esedékes. MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville Fotó: Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint egy évszázadra visszanyúló hagyománynak megfelelően gyászünnepséggel emlékeztek meg vasárnap Londonban az I. világháború és az azóta eltelt évtizedek konfliktusainak brit katonaáldozatairól. Az idei megemlékezésen először vett részt uralkodóként III. Károly király.

A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-hez legközelebbi vasárnapon esedékes.

Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű, a Cenotaph volt. A parlament híres toronyórája, a négyévi renoválás után most először ismét üzembe helyezett Big Ben 11 órát jelző harangjátéka után a felsorakozott tömeg –köztük a brit fegyveres erők csaknem tízezer veteránja – kétperces néma főhajtással tisztelgett a halottak emléke előtt. A kétperces csend kezdetét és végét a brit hadsereg egy első világháborús ágyújának lövései jelezték. Ezután helyezte el koszorúját III. Károly király. Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A vasárnapi londoni ceremónia hetven éve az első olyan háborús megemlékezés volt, amelyet nem II. Erzsébet uralkodása alatt tartottak, bár a néhai királynő életének utolsó éveiben is Károly akkori trónörökös helyezte el édesanyja koszorúját az emlékműnél.

II. Erzsébet a korábbi évtizedekben személyesen koszorúzta meg a londoni emlékművet, ám miután férje, a tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt Fülöp edinburghi herceg 2017-ben visszavonult a közélettől és a hivatalos szerepléstől, az uralkodó sem koszorúzott, tavaly pedig egészségi okokból már nem is volt jelen a szertartáson.

A vasárnapi megemlékezésen először vett részt trónörökösként – és a trónörökösi címmel hagyományosan együtt járó walesi hercegi rangban – Vilmos herceg, III. Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A koszorúzási ceremónia után a brit fegyveres erők 9975 veteránja tartott felvonulást a Whitehallon, a londoni kormányzati negyed központjában, valamennyien stilizált pipaccsal az öltözetükön. 

Az emlékezés vasárnapja Nagy-Britanniában Fotó: Toby Melville

Az ilyenkor szinte mindenki által viselt pipacs a háborús halottak emléke előtti tisztelgés fő jelképe Nagy-Britanniában, egy kanadai katonaorvos, John McCrae rendkívül népszerűvé vált, 1915-ben írt verse nyomán, amely arról szól, hogy a háború szántotta flamand mezőkön mindig a pipacs virágzott ki először az elesett katonák sírjain.

 A Brit Birodalom az I. világháborúban csaknem kilencmillió katonát mozgósított; közülük 908 ezer halt meg, több mint kétmillió megsebesült. A hagyományos novemberi megemlékezés azonban már régóta nemcsak az I. világháború brit áldozatainak szól; a britek ilyenkor a hadszíntereken akkor és azóta meghalt összes katona emléke előtt tisztelegnek. A II. világháborúban több mint négyszázezer brit és gyarmati katona vesztette életét, és 1945 óta is 16 ezer brit katona halt meg szolgálatteljesítés közben.

Borítókép: III. Károly király tiszteleg az első világháborút lezáró, compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékműnél, a Cenotaphnál 2022. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Toby Melville)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.