időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Először látogatott magyar házelnök Ománba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.14. 12:11 2022.11.14. 12:15
Először látogatott magyar házelnök Ománba

Az Öböl-térséggel és azon belül az Ománi Szultánsággal folytatott politikai, kereskedelmi, befektetői és ipari kapcsolatok fejlesztéséről is szó volt Kövér László házelnök ománi tárgyalásain. Az Országgyűlés Sajtóirodája az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében tudatta, hogy az Országgyűlés elnöke Hálid bin Hilál el-Máváli, az ománi Súra Tanács elnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt az arab államban;

 

Kövér László személyében először látogatott magyar házelnök Ománba.

 

A Súra Tanács elnökével folytatott megbeszélésen Kövér László szólt arról, hogy a magyar külpolitika nagy hangsúlyt fektet az Öböl-térséggel és azon belül az Ománi Szultánsággal folytatott politikai, kereskedelmi, befektetői és ipari kapcsolatok fejlesztésére, és a mostani látogatás előmozdítja a parlamentek közötti kapcsolatokat. A megbeszélésen szó volt a koronavírus-járványról és annak utóhatásáról, az orosz–ukrán háborúról is.

Sajnálatos módon Európában mi vagyunk az egyetlenek, akik a béke szót kiejtjük a szánkon, márpedig, ha mielőbb nem lesz tűzszünet és béke, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek mindannyiunk számára

– idézte a közlemény Kövér Lászlót.

A Súra Tanács elnöke kijelentette, hogy Magyarország és Omán kapcsolatai nagyon jók, a felek egyetértenek számos nemzetközi kérdés megítélésében. Hozzátette: 2010 után magasabb fokozatba kapcsolt a két ország együttműködése, amelynek alapja a jövőben a gazdasági kapcsolatok erősítése kell hogy legyen.

Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés magyar–ománi baráti csoportjának elnöke magyarországi látogatásra hívta meg ománi kollégáit.

Kövér Lászlót Maszkatban fogadta Fahad bin Mahmúd Ál Szaíd, az uralkodó képviselője, a Miniszterek Tanácsa miniszterelnök-helyettese. A találkozón a házelnök és a miniszterelnök-helyettes egyetértett abban, hogy a nép által megválasztott képviselőknek ösztönözniük kell kormányaikat, hogy a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket sikerüljön minél jobban kihasználni.

Kövér László a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és a védelmi politika mellett az oktatási kapcsolatok erősítését említette, kiemelve a magyar állam által elindított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, amely ötven ománi diák számára biztosít magyarországi felsőfokú képzést.

Fahad bin Mahmúd Ál Szaíd tiszteletét és elismerését fejezte ki azért a mérsékelt és kiegyensúlyozott politikáért, amit Magyarország – az Ománi Szultánsághoz hasonlóan – folytat.

A házelnököt fogadja Abdul-Málik bin Abdullah el-Halíli sejk, az Ománi Államtanács elnöke és Badr bin Hamad bin Hamúd el-Buszaidi, Omán külügyminisztere is. Ezt követően az Országgyűlés elnöke hivatalos látogatásra Egyiptomba utazik, Hanafi el-Gebali, az Egyiptomi Parlament Képviselőháza elnökének meghívására.

 

Borítókép: Hálid bin Hilál el-Máváli, az Ománi Súra Tanács elnöke fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Maszkatban 2022. november 13-án (Fotó: MTI/Országgyűlés sajtóirodája)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.