Finn Nemzeti Nyomozóiroda: Fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek

A V4NA megkeresése után közleményt adott ki a finn Nemzeti Nyomozóiroda.

Forrás: V4NA hírügynökség2022. 11. 01. 17:47
null
Budapest, 2022. július 20. Lefoglalt fegyverek a szlovák Nemzeti Bûnüldözési Ügynökség (NAKA) és a Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közös, PARKETÁR elnevezésû mûveletsorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Rendõrségi Igazgatási Központban, Budapesten 2022. július 20-án. A közös akcióban Szlovákiában, Magyarországon és Ausztriában feltárták, hogy egy legalább 2016 óta mûködõ bécsi bûnszervezet mexikói és román drogkartelleken keresztül több mint száz kilogramm kokaint szállított Szlovákiába. Egy szlovák állampolgárnál félmilliárd forint értékben fegyvereket foglaltak le. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4NA azért fordult a finn Nemzeti Nyomozóirodához, mert korábban Christer Ahlgren főnyomozó egy műsorban arról beszélt, hogy

erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek.

A Nemzeti Nyomozóiroda a portál megkeresése nyomán egy sajtóközleményben reagált. Azt írták, hogy egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy Finnországban Ukrajnának szánt illegális fegyverek cseréltek gazdát, felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a lehetőség fennáll.

Fennáll a lehetősége annak, hogy a Finnországban tevékenykedő bűnözők megpróbálnak fegyvereket szerezni a konfliktusövezetekből

olvasható a közleményben. A finn Nemzeti Nyomozóiroda hozzátette, hogy

azonosítottuk a szervezett bűnözés egyes tagjait, akik a háború alatt Ukrajnába utaztak. A rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet… A rendőrségnek minden helyzetben előzetesen mérlegelnie kell a lehetséges kockázatokat. Ebben az esetben egy potenciális kockázatot azonosítottak, de legalábbis egyelőre még nem valósult meg.

Közleményükben is megerősítették, hogy

a rendőrség minden évben számos illegális fegyvert foglal le a szervezett bűnözés tagjaitól, és tudatában van annak, hogy ezek a csoportok érdeklődnek a háborús övezetekben használt fegyverek iránt. A rendőrségnek arra utaló jelei vannak, hogy hosszú távon a szervezett bűnözői csoportok Ukrajnából is megpróbálhatnak fegyvereket szerezni.

A finn főnyomozó a szóban forgó interjúban Svédországról, Dániáról és Hollandiáról beszélt, ezekben az országokban erős a gyanúja annak, hogy megfordultak már olyan fegyverek a feketepiacon, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. Christer Ahlgren szerint ez potenciálisan előfordulhat Finnországban is a jövőben, akkor a fegyverek minden bizonnyal a kikötőbe érkeznének, mert azokat a pontokat kevésbé ellenőrzik, mint a repülőtereket.

A svéd, dán és holland kikötőkben tehát megfordulhattak a feketepiacra került fegyverek. A potenciális kockázatokat támasztja alá az Egyesült Államok külügyminisztériuma is, amely a sajtóhírek felröppenése után rendelt el átfogó vizsgálatot az amerikai fegyverek nyomon követése kapcsán – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.