időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Finn Nemzeti Nyomozóiroda: Fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek

Forrás: V4NA hírügynökség
2022.11.01. 17:47 2022.11.01. 18:34
Finn Nemzeti Nyomozóiroda: Fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek

A V4NA megkeresése után közleményt adott ki a finn Nemzeti Nyomozóiroda.

A V4NA azért fordult a finn Nemzeti Nyomozóirodához, mert korábban Christer Ahlgren főnyomozó egy műsorban arról beszélt, hogy

erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították, sőt Finnországban is fennáll a veszélye az illegális fegyverkereskedelemnek.

A Nemzeti Nyomozóiroda a portál megkeresése nyomán egy sajtóközleményben reagált. Azt írták, hogy egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy Finnországban Ukrajnának szánt illegális fegyverek cseréltek gazdát, felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a lehetőség fennáll.

Fennáll a lehetősége annak, hogy a Finnországban tevékenykedő bűnözők megpróbálnak fegyvereket szerezni a konfliktusövezetekből

olvasható a közleményben. A finn Nemzeti Nyomozóiroda hozzátette, hogy

azonosítottuk a szervezett bűnözés egyes tagjait, akik a háború alatt Ukrajnába utaztak. A rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet… A rendőrségnek minden helyzetben előzetesen mérlegelnie kell a lehetséges kockázatokat. Ebben az esetben egy potenciális kockázatot azonosítottak, de legalábbis egyelőre még nem valósult meg.

Közleményükben is megerősítették, hogy

a rendőrség minden évben számos illegális fegyvert foglal le a szervezett bűnözés tagjaitól, és tudatában van annak, hogy ezek a csoportok érdeklődnek a háborús övezetekben használt fegyverek iránt. A rendőrségnek arra utaló jelei vannak, hogy hosszú távon a szervezett bűnözői csoportok Ukrajnából is megpróbálhatnak fegyvereket szerezni.

A finn főnyomozó a szóban forgó interjúban Svédországról, Dániáról és Hollandiáról beszélt, ezekben az országokban erős a gyanúja annak, hogy megfordultak már olyan fegyverek a feketepiacon, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. Christer Ahlgren szerint ez potenciálisan előfordulhat Finnországban is a jövőben, akkor a fegyverek minden bizonnyal a kikötőbe érkeznének, mert azokat a pontokat kevésbé ellenőrzik, mint a repülőtereket.

A svéd, dán és holland kikötőkben tehát megfordulhattak a feketepiacra került fegyverek. A potenciális kockázatokat támasztja alá az Egyesült Államok külügyminisztériuma is, amely a sajtóhírek felröppenése után rendelt el átfogó vizsgálatot az amerikai fegyverek nyomon követése kapcsán – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Háború Ukrajnában

Minden eddiginél veszélyesebb az a szankciós csomag, amit Brüsszel előkészített

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.