Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek a feketepiacra

Több tízmilliárd dollár értékű katonai segítség érkezett eddig Ukrajnába, a jelek szerint pedig bőven kerülhetett a feketepiacra is a fegyverekből, több európai ország is érintett lehet – erről beszélt egy rádióműsorban a finn főnyomozó. Bár a tengerentúlon eddig csak elvétve foglalkoztak a fegyverkereskedelem felszámolásával, az ügy nyilvánosságra kerülése után hirtelen az amerikai külügyminisztérium szükségét érezte annak, hogy átfogó vizsgálatot indítson.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 11. 01. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a napokban jelentette be, hogy fokozott ellenőrzést végeznek az Ukrajnának szállított fegyverek nyomon követésére. A külügyminisztérium átfogó vizsgálata – amelyet a védelmi tárcával, a kereskedelmi tárcával, az igazságügyi tárcával, a belbiztonsági tárcával és más kormányzati szervekkel koordinálnak – a fejlett amerikai fegyverrendszerekre összpontosít – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az ember által hordozható légvédelmi rendszerek és a páncéltörő rakéták különös jelentőséget kapnak, ezeknek az útját egyébként könnyebb monitorozni. Az igazán nagy kihívás azonban a kézifegyverek, például a puskák és a lőszerek sorsa, amit jóval nehezebb nyomon követni.

Az amerikai külügyi tárca hangsúlyozta ugyan, hogy eddig nem tártak fel konkrét esetet, azt azonban óvatosan megjegyezte, hogy akár előfordulhat, hogy rossz kezekbe kerülnek a fegyverek.

Az ukrán kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megfelelően őrzi és elszámol az átadott amerikai eredetű védelmi felszerelésekkel, bár elismerjük, hogy a harcok kaotikus jellege ezt megnehezítheti

– olvasható a közleményben, amely azt is írja, hogy „a háborúk lehetőséget teremthetnek arra, hogy a fegyverek magánkézbe kerüljenek lopás vagy tiltott eladás révén, olykor feketepiacot teremtve a fegyverek számára, amelyek évtizedekig fennmaradnak. Számos bűnöző és nem állami szereplő kísérelhet meg fegyvereket szerezni ukrajnai forrásokból a konfliktus során vagy azt követően, amint az az 1990-es évek balkáni háborúi után történt”.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség

A minisztérium bejelentése éppen egybeesett azzal a nyilatkozattal, amelyet Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója adott az Yle helyi rádióadónak. Úgy véli, erős a gyanú, hogy Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek, és az ehhez szükséges csempészútvonalakat már kialakították.

Ahlgren szerint részben a nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik a csempészet, a Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak emberei, így elvileg sokkal könnyebb a csempészet. 

Finnországba elsősorban a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, mert ezeken a pontokon sokkal gyengébb az ellenőrzés, mint például a repülőtereken, ahol könnyebben lebuknak a csempészek. A főnyomozó azt is felidézte, hogy a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különböző országokba.

Az Europol – amely segítséget nyújt a tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt. A hatóságok először nyomkövető rendszerekkel akarták felszámolni a feketepiac ezen részét. A Világgazdaság című magyar lap pedig felidézte, hogy egy hónappal azelőtt már az Interpol – a rendőrségi együttműködést segítő nemzetközi szervezet – arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek a bűnszervezetekhez juthatnak, és ezek a csoportok erősödni fognak, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába.

A V4NA kérdéseket küldött a finn nyomozóirodának, az Eurpolnak és az Interpolnak is a feltételezett fegyvercsempészettel kapcsolatban.

Borítókép: Az ukrán területvédelmi erők tagjai fegyverekkel gyakorlatoznak Harkivban (Fotó: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.