Frontex: Továbbra is erősödik az illegális migráció az EU külső határain

Októberben erősödött az illegális migráció az Európai Unió külső határain, továbbra is a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonal a legkedveltebb – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

Forrás: MTI2022. 11. 14. 20:43
17 immigrants rescued when they tried to reach to Spain
epa10235992 Red Cross and Civil Guard members help some of the 17 immigrants, who have been rescued at sea when they travelled in a little shio trying to reach Spain, at Motril dock, Granada, Spain on 11 October 2022. EPA/ALBA FEIXAS Fotó: ALBA FEIXAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A varsói központú uniós ügynökség tájékoztatása szerint az év első tíz hónapjában mintegy 276 ezer illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 73 százalékkal több a tavalyi azonos időszakénál. Októberben a Frontex adatai szerint több mint 36 ezren próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 47 százalékos növekedés 2021 azonos hónapjához képest.

A jelentés szerint az év első tíz hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrációs útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legforgalmasabb, ahol 168 százalékos növekedés mellett 128 438 illegális határátlépést jegyeztek fel. Októberben több mint 22 300-an próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, több mint háromszor annyian – 159 százalékkal többen –, mint egy évvel korábban.

A Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az észlelések száma szintén emelkedett január és október között. Itt a vizsgált időszakban mintegy 85 ezer illegális határátlépés történt, ami 59 százalékos növekedést jelent az előző év azonos tíz hónapjához képest. Ezen az útvonalon októberben az illegális bevándorlók száma 7071 volt, ami 2 százalékkal marad el az előző év azonos hónapjának adataitól.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az idén október végéig 35 343 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok. Ez a két ország esetében összesen 120 százalékos növekedést jelent a tavalyi azonos időszakéhoz képest. A két országban október folyamán 2882 illegális határátlépésről számoltak be, ez 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatokat.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon az év első tíz hónapjában 12 347 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 27 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. Ezen a migrációs útvonalon októberben 1895-en próbáltak Európába jutni, mintegy 2 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az év első tíz hónapjában 14 136 illegális migráns szállt partra, az adat 16 százalékkal kisebb a tavalyi számoknál. Ugyanitt októberben 1803-an léptek az unió területére illegálisan, ez 50 százalékkal marad el a múlt év azonos hónapjában feljegyzettől.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januártól októberig – a tavaly feljegyzett adatokhoz képest idén 30 százalékos visszaesés mellett – 5225-en lépték át illegálisan az EU külső határait. Októberben ugyanitt 441 észlelés történt, 44 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba. Az év első tíz hónapjában 62 323 tengeri átkelést regisztráltak, ez a mutató éves viszonylatban 70 százalékos emelkedést mutat – tette hozzá jelentésében az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Alba Feixas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.