Giorgia Meloniék szigorú törvénnyel tették le kézjegyüket

A nyilvános gyülekezésre vonatkozó előírások szigorítására felháborodva reagált a baloldal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 01. 19:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártok szerint a szabadságjogokat korlátozza a Giorgia Meloni vezette kormány, amely legelső intézkedései között szigorította a nyilvános gyülekezésre vonatkozó előírásokat a kedden hatályba lépett törvénnyel. A büntető törvénykönyv egyik cikkelyének módosításával

háromtól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók az elkövetők az engedély nélkül rendezett terület- vagy épületfoglalások miatt, amelyeken több mint ötven ember gyűlik össze.

A Matteo Piantedosi belügyminiszter nevével fémjelzett jogszabály aktualitását a Modena külvárosában rendezett rave party adta, amely egybeesett a rendelkezés hatálybalépésével.

A törvény értelmében a rendfenntartó erők engedély nélkülinek nyilvánították az egy hangárban tartott eseményt: több mint ezerháromszáz embert és több mint háromszáz gépjárművet azonosítottak, 150 euró (60,9 millió forint) értékben foglaltak le technikai berendezéseket, és a találkozó tizennégy szervezője ellen indítottak eljárást.

A szigorítás azokra az eseményekre vonatkozik, amelyeket a rendfenntartó erők veszélyesnek nyilvánítanak a résztvevők testi épsége vagy a közrend szempontjából.

A szervezőkre ezertől tízezer euróig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára trójai falónak nevezte a szerinte a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályt, amelyet a jobboldali kormány a szakszervezeti megmozdulásokkal, valamint a diáktüntetésekkel szemben is ki fog használni.

Olaszországban gyakorinak számít az oktatási intézmények, nemcsak az egyetemek, hanem a gimnáziumok engedély nélküli elfoglalása a tanulók részéről, amit mostanáig a hatóságok az esetek többségében eltűrtek.

Az utóbbiak íratlan engedélyezése azonban a törvénymódosítással megszűnik.

El a kezekkel a jogszabálytól

– jegyezte be közösségi oldalára Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter. Azt üzente Enrico Lettának, hogy a jelenlegi kormány nem halad visszafelé, a törvényeket tiszteletben kell tartani.

A jobboldali kormány egyik első intézkedéséről van szó, mely az utóbbi hónapokban történtekre kívánt reagálni: nyáron ugyanis több tömeges rave partyt rendeztek Európa számos országából érkezett résztvevőkkel. Augusztus közepén csaknem tízezren gyűltek össze a Rómától nem messzi Viterbóban rendezett ötnapos találkozóra, melynek során tucatnyi fiatalt szállítottak kórházba túlzott alkohol- és kábítószer-fogyasztás miatt, egy fiatal pedig életét veszítette. A résztvevők jelentős része tizennyolc év alatti volt. Az engedély nélkül elfoglalt területen háromszáz eurós kár keletkezett. Akkor a választási kampányt folytató jobboldali pártok intézkedéseket ígértek kormányra jutásuk esetén.

 

Borítókép: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök helyetteseivel, Matteo Salvini infrastruktúra- és közlekedésügyi miniszterrel (balra) és Antonio Tajani külügyminiszterrel a szenátus római üléstermében 2022. október 26-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.