időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Közösen ültettek fákat az állam- és kormányfők a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.11. 12:42 2022.11.11. 14:37
Közösen ültettek fákat az állam- és kormányfők a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján

A Türk Államok Szervezetének szamarkandi csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes körülmények között fákat ültetett el pénteken az ősi üzbegisztáni városban. A türk szervezethez teljes joggal vagy megfigyelőként tartozó államokat is jelképező fákat az egykori selyemút egyik központjaként felvirágzó város központi részén, a Regisztán téren, a ma már múzeumként szolgáló egykori egyetemi épületek mellé telepítették.

Az ültetés előtt mondott beszédében a csúcstalálkozót rendező Savkat Mirzijojev üzbég elnök a szervezet keretében folytatott együttműködést méltatta, hangoztatva annak fontosságát is, hogy megőrizzék a „felbecsülhetetlen türk örökséget”.

A szervezet több államában, nagyszabású fásítási program zajlik környezetvédelmi célzattal, csak Üzbegisztánban évente milliós méretekben terveznek faültetéseket. A csúcstalálkozón felszólalva Mirzijojev arról is beszélt, hogy Szamarkand a béke és biztonság egyik központja, továbbá az oktatás és a tudomány egyik centruma is.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásában méltatta a város elmúlt években mutatott „fantasztikus fejlődését és fejlődési dinamikáját”, emlékeztetve arra, hogy van összehasonlítási alapja, mert néhány évvel ezelőtt is járt a világörökséghez tartozó üzbég nagyvárosban. Jelezte azt is, hogy Magyarország örömmel vesz részt a csúcstalálkozón a fiatalokkal kapcsolatban megfogalmazott kezdeményezésekben.

Mirzijojev egyebek között a „türk világ ifjúsági csúcstalálkozójára” tett javaslatot. A Türk Államok Szervezetének tagjai Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Azerbajdzsán, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott. Az üzbég szervezők közlése szerint az érintett országok fővárosaiban, a szamarkandival egyidejűleg, szintén fákat ültettek el az összetartozás jelképeként.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Szadir Zsaparov kirgiz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Recep Tayyip Erdogan török, Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Gurbanguly Berdimukhammedov volt türkmén elnök, a türkmén parlament felsőháza, a Népi Tanács elnöke, Ilham Alijev azeri elnök és Orbán Viktor miniszterelnök (balról jobbra) a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján az üzbegisztáni Szamarkandban, a Regisztán téren 2022. november 11-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.