Orbán Viktor szankciók helyett együttműködést sürgetett Üzbegisztánban + videó

Megkezdődött ma a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozója az üzbegisztáni Szamarkandban. A külügyminiszteri szintű tárgyalások mellett kétoldalú találkozókra is sor került: Orbán Viktor miniszterelnök az üzbég, a kazah és a kirgiz elnökkel is tárgyalóasztalhoz ült. A megbeszélések témája egyebek mellett az ukrajnai háború okozta gazdasági válság, valamint az országok közötti kapcsolatok erősítése volt.

2022. 11. 10. 18:34
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Szamarkandban 2022. november 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van miről beszélni: háború, szankciók, világgazdasági válság, általános bizonytalanság itt és Európában is – kezdte bejelentkezését csütörtökön Üzbegisztánból Orbán Viktor. A magyar kormányfő elmondása szerint hatvantagú üzleti delegációval érkezett, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytassanak az üzbégekkel. – Közel jutottunk hozzá, hogy az OTP hamarosan bejelentheti egy jelentős üzbég bank megvásárlását, és gyógyszeripari bejelentések is várhatók itt létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről – sorolta a konkrét eredményeket. 

A jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét. Mi azonban ebben a helyzetben sem lassítjuk, sőt növeljük az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerünkkel, Üzbegisztánnal

– idézte az MTI Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel tárgyalt. A kormányfő kifejtette továbbá, hogy miután a világban az energiaválság még sokáig fennmarad, arra törekednek, hogy közös gázkitermelési lehetőségeket keressenek Taskenttel.

A miniszterelnök Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel is találkozott. A magyarországi kazah nagykövetség tájékoztatása szerint Orbán Viktor hangsúlyozta a megbeszélésen, hogy Kazahsztán és Magyarország között különleges kapcsolat van. „Amikor néhány évvel ezelőtt miniszterelnök lettem, már nagyon erős kulturális és gazdasági kapcsolatok voltak a két ország között. Ebben a szakaszban a kazah és a magyar üzleti élet képviselőinek dinamikusabbá kell tenniük együttműködésünket. A kazahsztáni nagyvállalatok magyarországi beruházásainak vonzása lehetővé teszi, hogy gazdasági kapcsolatainkat új szintre emeljük” – fogalmazott. A kazah elnök pedig arról beszélt, a két ország közötti kapcsolatoknak új lendületet kell adni, különösen a kereskedelem szempontjából, ugyanis annak „volumene nem érte el a megfelelő szintet”. Hozzátette: „Magyarország fontos partnere Kazahsztánnak. Tudom, hogy ön miniszterelnökként mindent megtesz annak érdekében, hogy erősítse együttműködésünket a különböző területeken”.

A külügyminiszterek találkozójának alkalmával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak adott hangot, „Magyarország a béke fórumaként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ), amelynek minden egyes tagja az ukrajnai háború diplomáciai rendezésében érdekelt, szemben a nemzetközi politikai diskurzust jellemző eszkalációs retorikával”. 

A tárcavezető egyúttal komoly problémának nevezte, hogy a globális porondon „a háborús retorika sokkal erősebb a békeretorikánál, a békét akarók hangja halkabb, mint azoké, akik csak tovább szítják a feszültséget”. Hangsúlyozta továbbá azt is, „több ezer kilométerre, egy óceán másik oldalán ez az egész dolog másként nézhet ki, de higgyék el, a szomszédságban ez nagyon veszélyes”.

Szijjártó Péter felszólalásában kiemelte Törökország szerepét az ukrajnai háborúban, rámutatott: Ankara volt az egyetlen olyan szereplő, amely sikeresen lépett fel közvetítőként eddig Ukrajna és Oroszország között. Török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval pedig megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a magyar turisták útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal is beléphetnek Törökországba.

A 2009-ben megalakult – akkor még Türk Tanács néven – TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja. Hazánk és Türkmenisztán megfigyelő státussal van jelen a szervezetben.

 

Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Szamarkandban 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.