időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Szijjártó Péter: A Türk Államok Szervezete a béke fóruma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.10. 09:52 2022.11.10. 10:15
Szijjártó Péter: A Türk Államok Szervezete a béke fóruma

Magyarország a „béke fórumaként” tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ), amelynek minden egyes tagja az ukrajnai háború diplomáciai rendezésében érdekelt, szemben a nemzetközi politikai diskurzust jellemző „eszkalációs retorikával” – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az üzbegisztáni Szamarkandban.

A tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri ülésén komoly problémának nevezte, hogy a globális porondon „a háborús retorika sokkal erősebb a békeretorikánál, a békét akarók hangja halkabb, mint azoké, akik csak tovább szítják a feszültséget”. 

Értjük, hogy több ezer kilométerre, egy óceán másik oldalán ez az egész dolog másként nézhet ki, de higgyék el, a szomszédságban ez nagyon veszélyes

– fogalmazott.

Felszólalásában kiemelte, hogy Magyarország a „béke fórumaként” tekint a Türk Államok Szervezetére, ahol mindenki a konfliktus diplomáciai rendezését szeretné, így közös cél az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése.

Majd hozzátette: Törökország volt az egyetlen olyan szereplő, amely sikeresen lépett fel közvetítőként eddig Ukrajna és Oroszország között, a gabonaszállítások újraindítását lehetővé tevő egyezség pedig megmutatta, hogy még a legreménytelenebb helyzetben is lehet bizonyos lépéseket tenni a béke felé.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a TÁSZ azon kevés szervezetek egyike, már ha nem az egyetlen ilyen, amely a Kelet és Nyugat közötti együttműködés pártján van, ami kulcsfontosságú a globális biztonság szempontjából.

Mint mondta, Magyarország fokozni kívánja részvételét a csoportban, a kormány minden tagállamban nagykövetséget nyitott, és a hazai egyetemek évi 990 ösztöndíjas diákot fogadnak ezen hat országból.

Tájékoztatása szerint az elmúlt 12 évben a kereskedelmi forgalom 2,5-szeresére nőtt a TÁSZ államai és Magyarország között elérve a 4,5 milliárd eurót, s hazánk kész az együttműködés további erősítésére.

A miniszter arról számolt be, hogy bár Ukrajnában regionális háború zajlik, annak súlyos globális kihatásai vannak, például egy esetleges világélelmezési válság újabb migrációs hullámokhoz vezethet.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy Magyarország kettős nyomás alatt áll, idén kelet felől már egymillió menekültet fogadott, miközben délen 235 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg.

Ezt a fajta kettős nyomást az Európai Unió nem tudná jól kezelni, ezért minél előbb békét akarunk, az jelenti az egyedüli megoldást a nehézségekre

– fogalmazott.

Végül pedig kudarcosnak nevezte az EU szankcióit, amelyek miatt szavai szerint a kontinens gazdasága a recesszió felé halad. Leszögezte: 

Magyarország kormánya a Brüsszelben már előkészítés alatt álló, kilencedik szankciós csomag kapcsán is a nemzeti érdekeket fogja képviselni, s nem hagyja, hogy igazságtalanul a magyarokkal fizettessék meg a háború árát.

A találkozón együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Türk Államok Szervezete között az Aszálymegelőző Intézet budapesti létrehozásáról.

A TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

 

Borítókép: Szijjártó Péter, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) külügyminiszteri szintű találkozóján Szamarkandban, Üzbegisztánban. 2022.11.10. (Forrás: Szijjártó Péter / Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.