Lapozó: A finn kormány felszólítja a lakosságot, hogy alkalmazkodjanak a migránsokhoz

Tavalyhoz képest boldogtalanabbul élnek a spanyolok · Zöld utat kapott a svéd lakossági áramárkompenzáció · Az ötévesnél fiatalabb francia gyerekek egyharmada jövedelem nélküli családban él · Nem a migránsoknak, a többségnek kell alkalmazkodnia egy finn tanulmány szerint.

Magyar Nemzet
2022. 11. 17. 14:50
null
Oulu, 2019. január 15. A belváros a finnországi Ouluban 2019. január 14-én. Január 11-i finn sajtójelentések szerint három korábban napvilágra került hasonló eset után a helyi rendõrség négy újabb, 15 év alatti lányok ellen 2018 nyarán elkövetett nemi erõszakcselekmény ügyében nyomoz. A másik három bûncselekmény 2018 novemberében történt. A tíz gyanúsított bevándorló hátterû, ezért az oului rendõrség fokozott óvatosságra inti a lakosságot, ha bevándorlók részérõl kapcsolatfelvételi kísérletet észlelnek a közösségi médiában. MTI/EPA/Juuso Haarala Fotó: JUUSO HAARALA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyhoz képest boldogtalanabbul élnek a spanyolok

Egy 2022-es életminőségről és az állampolgárok boldogságáról szóló felmérés eredményeiből kiderül, hogy a spanyol lakosság 2,5 százalékkal kevésbé érzi magát boldognak 2021-hez képest. A fiatalok élik meg a legnagyobb kiszolgáltatottságot, az ő körükből kerül ki a legtöbb, életminősége miatt aggódó ember. 

A 30 év alattiak közül sokan érzékeltek komoly fennakadásokat az elmúlt években az oktatás területén, emiatt nem érzik magukat kellően felkészültnek ahhoz, hogy a munkaerőpiacra lépjenek, ugyanakkor a munkavállalási lehetőségeiket is korlátozottnak vélik. 

Ráadásul elmondásuk szerint a járvány miatt elszenvedett bezártság hatalmas bizalmatlanságot generált környezetük iránt. A jelentésből kiderült, hogy a család továbbra is a legfőbb elégedettségi tényező a spanyolok életében a munkakörnyezetükbe vetett bizalom mellett. 

A már majdnem leküzdött koronavírus-járvány, az energia- és árválság komolyan aggasztja az állampolgárokat, de leginkább a gazdasági és foglalkoztatottsági helyzetük van negatív befolyással a boldogságukra. 

Forrás: vozpopuli.com

 

Zöld utat kapott a svéd lakossági áramár-kompenzáció

Körülbelül ötmillió fogyasztó kaphat áramár-támogatást Svédországi déli, az áremelkedéstől leginkább sújtott országrészén. Az Energiapiaci Felügyelőség zöld utat adott az állami hálózati szolgáltató, a Svenska Kraftnät és a kormány által előterjesztett kompenzációs javaslatnak. 

A hivatal úgy egészítette ki a Svenska Kraftnät modelljét, hogy az megfeleljen az uniós szabályoknak, amelyek az úgynevezett szűk keresztmetszeti díjak felhasználására vagy visszafizetésére vonatkoznak. A támogatás alapja a múlt év októberétől idén szeptemberig terjedő időszak fogyasztása. 

A támogatás kilowattóránként 50 és 79 öre közötti (20-30 forintnyi), a fogyasztó területi elhelyezkedésétől függően. Mindenki megkapja a támogatást, aki rendelkezik villamosenergia-hálózati szerződéssel, függetlenül a fogyasztás mértékétől, illetve jövedelmi viszonyaitól. A támogatást feltehetően januárban fizetik ki, visszamenőlegesen egy évre. 

Forrás: Svenska Dagbladet

 

Az ötévesnél fiatalabb francia gyerekek egyharmada jövedelem nélküli családban él

A francia humanitárius szervezet, a Secours Catholique (Katolikus Segély) sötét képet fest a francia társadalomban kiszélesedő és elmélyülő szegénységről. A szervezet éves jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az általuk segített családoknak 48 százaléka már a mindennapi étkezések költségeit sem képes fedezni. 

Ez pedig három százalékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőtt regisztrált arányhoz képest. A lakhatás költségei az érintett családok jövedelmének ugyanis már több mint a felét elviszik, a lakbérre vagy energiaszámlákra igényelt segítségkérések száma pedig két százalékponttal nőtt egy év alatt. 

A Secours Catholique-kal kapcsolatban lévő családokban fejenként napi öt euró (azaz hozzávetőleg kétezer forintnak megfelelő összeg) áll rendelkezésre minden kiadásra. Az állam által biztosított szociális támogatás, és annak idei négyszázalékos emelése pedig nem követi az infláció legalább hatszázalékos mértékét. 

A Secours Catholique felhívja a figyelmet, hogy Franciaországban az ötévesnél fiatalabb gyermekek csaknem egyharmada, 30 százaléka már olyan családban él, amelynek nincs munkából származó jövedelme. Ez pedig két százalékpontos növekedést jelent egy év alatt. 

A beszámoló rámutat, hogy a mélyszegénységben élő emberek ötven százaléka Franciaországban élő külföldi állampolgár, s az arányuk tíz éve folyamatosan nő. 

Secours Catholique évről évre elkészíti a pillanatképet a franciaországi szegénységről, a beszámolót a segélyezettek adatai alapján állítja össze. Az elemzéshez szolgáló kutatási minta kiugróan nagy, ugyanis a szervezet 2021-ben közel egymillió rászorulóval került kapcsolatba. 

Forrás: francetvinfo.fr

 

A finn kormány felszólítja a lakosságot, hogy alkalmazkodjanak a migránsokhoz

Sanna Marin kormánya 2030-ig meg akarja duplázni a Finnországba irányuló munkaerő-bevándorlást. Ez azt jelenti, hogy ötvenezer embernek kell addig Finnországba érkeznie és munkába állnia. A finn közmédia egy tanulmányt mutatott be, mely szerint az országban a strukturális rasszizmus akadályozza a cél teljesítését. 

Az Agenda elnevezésű nonprofit szervezet kutatói szerint az egész társadalom rasszista alapokon nyugszik, és az emberek sokszor úgy rasszisták, hogy arról tudomásuk sincs.

– Szakadék tátong a retorika és aközött, amit valójában csinálunk; nem mindig úgy cselekszünk, ahogy mondjuk. Sok ember találkozik előítéletekkel, félreértésekkel és diszkriminációval. Különbözőnek látjuk őket, és elvárjuk tőlük, hogy alkalmazkodjanak Finnországhoz – mondta el Ingrid Biese kutató. 

A jelentés megállapítja, hogy meg kell fordítani az alkalmazkodás mikéntjét. Ahelyett, hogy a külföldieket akarná a többségi társadalom integrálni, arról kell beszélni, hogyan lehet alkalmazkodni ahhoz a kultúrához, amelyet az újonnan érkezők képviselnek. A tanulmány központi gondolata az, hogy Finnországnak fejlődnie és változnia kell ahhoz, hogy vonzza a más országokból érkező embereket. 

Forrás: Yle

Borítókép: A belváros a finnországi Ouluban 2019. január 14-én. Január 11-i finn sajtójelentések szerint három, korábban napvilágra került hasonló eset után a helyi rendőrség négy újabb, 15 év alatti lányok ellen 2018 nyarán elkövetett nemi erőszakcselekmény ügyében nyomoz. A másik három bűncselekmény 2018 novemberében történt. A tíz gyanúsított bevándorló-hátterű, ezért az oului rendőrség fokozott óvatosságra inti a lakosságot, ha bevándorlók részéről kapcsolatfelvételi kísérletet észlelnek a közösségi médiában (Fotó: MTI/EPA/Juuso Haarala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.