Lapozó: Homoszexualitásból is vizsgáznak a svéd keresztény iskola diákjai

Állami támogatást kapnak a franciák az elromlott háztartási cikkek javításáért · Kövekkel dobálhatták a migránsokat a spanyol csendőrök · Az embercsempészek a La Manche-csatornába lökik a migránsokat · Homoszexualitásból is vizsgáznak a svéd keresztény iskola diákjai.

Magyar Nemzet
2022. 11. 15. 14:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami támogatást kapnak a franciák az elromlott háztartási cikkek javításáért

A francia kormány december közepétől 10–45 eurós bónusszal jutalmazza azokat a franciákat, akik vállalják, hogy megjavíttatják elromlott elektronikai berendezéseiket és háztartási gépeiket ahelyett, hogy azonnal újat vásárolnának. Az új bónuszrendszerrel a francia kormány azt szeretné elérni, hogy 2027-ig húsz százalékra emelkedjen a megjavított tartós fogyasztási cikkek aránya a jelenlegi tíz százalék helyett. A franciák ugyanis az elromlott eszközök 90 százalékát most még azonnal újra cserélik ki. A szervizelési jutalmat a franciák az akcióban részt vevő hálózatban kaphatják meg jóváírás formájában, azaz a bónusz értékét a szervizelést végző cég közvetlenül levonja a javítás végszámlájából. 

A visszatérítés mértéke termékkategóriánként változik: például egy megjavított kávéfőzőért tíz euró, a porszívókért, DVD-olvasókért 15 euró, a mosógépekért 25 euró, a kipofozott mobiltelefonokért és televíziókért 30-30 euró, a számítógépekért pedig akár 45 euró jóváírás jár. 

Az intézkedésbe bevont termékkategóriák listája 2024-től folyamatosan nő majd. A tartós fogyasztási cikkek élettartamának meghosszabbítását célzó intézkedéshez Párizs – egyelőre – 410 milliós költségvetést biztosít. 

Egy korábbi rendeletnek köszönhetően a franciák már 2021 januárja óta arról is tájékozódhatnak egyes háztartási gépek árcéduláin, hogy a kiválasztott eszköz milyen mértékben javítható, figyelembe véve például az alkatrészeket vagy a szervizhálózatot. 

Forrás: bfmtv.com

 

Kövekkel dobálták a migránsokat a spanyol csendőrök

Megfelelő eszközök híján kövekkel dobálták a migránsokat a spanyol csendőrök Melillánál – egyebek mellett ezt állapította meg az ombudsmani vizsgálat. 

Ángel Gabilondo spanyol oktatási miniszter arra keresi a választ, hogy mi vezetett el ahhoz, hogy az autonóm város határkerítésénél júniusban 23 afrikai állampolgár halt meg, miközben több száz társukkal együtt megpróbáltak illegálisan átlépni Spanyolországba. 

A belügyminisztérium igyekezett a marokkói hatóságokra hárítani a tragédia felelősségét, ám az ombudsmani vizsgálat a spanyol csendőrséget is felelőssé teszi. Gabilondo szerint az ügynökök kövekkel dobálták a kerítés tetején ülő migránsokat, így próbálták megakadályozni, hogy átmásszanak Melillába, de a rendelkezésre álló adatok szerint nem történt erőszak az afrikaiak részéről. Utóbbiak mindössze botokkal próbáltak fellépni a csendőrök ellen. Az ombudsman a helyszínen készült drónfelvételek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a csendőrök birtokában nem volt megfelelő védelmi eszköz, ezért folyamodtak a kődobáláshoz, ami hozzájárulhatott több ember halálához. 

Jelentésében arra kérte a belügyi tárcát, hogy szüntesse be az ilyen típusú gyakorlatot, főleg ha már az emberek a kerítés tetején vagy annak spanyol oldalán vannak. A hatóság a Vozpopulinak azt mondta: nemcsak az eszközhiány volt a probléma, hanem a létszám is. 

A mintegy kétezer fő ellen a betörési ponton mindössze hat spanyol ügynök állt, akik közül kettő rögtön megsérült. Végül az irodai dolgozókat mozgósították a migránsok visszaszorítására. 

A melillai kormányküldöttség kedden arról számolt be, hogy a helyi csendőrségnek új rendőrségi felszereléseket szállítottak le, köztük 150 rohamsisakot és 150 gázálarcot. 

Forrás: vozpopuli.com, cope.es

 

Az embercsempészek a La Manche-csatornába lökik a migránsokat

Egy észak-franciaországi halász, Olivier Folcke több francia médiának is beszámolt személyes tapasztalatairól, hogy hogyan bánnak az embercsempészek a francia partokról Nagy-Britanniába induló illegális migránsokkal. A múlt hét végén összesen 1200 migráns próbált meg átkelni Calais tengerpartjáról a La Manche-csatornán. Folcke elmondása szerint november 13-án reggel arra lettek figyelmesek a halászhajón dolgozó társaival, hogy a tengerparton nagy számban gyülekeznek a migránsok, miután a Facebookon riasztást kaptak az indulásra. 

Az embercsempészek mindössze két apró gumicsónakkal jelentek meg a mintegy száz migráns átszállítására.

„Egyszer csak azt látjuk, hogy a csempészek három migránst szándékosan a vízbe taszítanak a csónakból, a migránsokon pedig nincs mentőmellény. Így a ruhájuk azonnal megtelt vízzel, kétségbeesetten üvöltöttek. Amikor elkezdtük kihúzni őket a tengerből, nehezen boldogultunk, mert a migránsok megbénultak a hideg víztől. A három fuldokló migráns közül kettő biztosan elmerült volna, ha mi nem vagyunk ott. Miután kimentettük őket, azonnal vissza kellett fordulnunk Calais-ba, hogy átadjuk őket a mentőknek” – számolt be a francia halász az embercsempészek módszereiről. 

Eközben a francia, a brit, a német és a holland hatóságok hajtóvadászatot indítottak egy magát Skorpiónak nevező iraki embercsempész ellen. A 36 éves Barzan Kamal Majeed azzal gyanúsítható, hogy ő áll annak a kiterjedt európai embercsempész-hálózatnak az élén, amely évek óta százával szállítja Európából Nagy-Britannia felé az illegális migránsokat lélekvesztő gumicsónakokon, kamionokon vagy teherhajók konténereiben. 

Forrás: ouest-france.fr, europe1.fr, nationalcrimeagency.gov.uk

 

Homoszexualitásból is vizsgáznak a svéd keresztény iskola diákjai

Az egyik dél-svédországi keresztény általános iskolában vizsgálódott a megyei tanfelügyelőség, amelynek során kikérdezték a diákokat, mit tanultak az intézményben a homoszexualitásról és az azonos neműek kapcsolatáról. 

A hatóság kérdései heves reakciókat váltottak ki OneSchool Globalban tanuló diákok szüleiből. Az egyik édesapa azt írta a tanfelügyelőségnek az SVT közmédia beszámolója szerint, hogy gyermeke remegett, amikor a tanfelügyelők feltették kérdéseiket. 

A szülő szerint a hatóság diszkiminálja a gyermek Istenbe és Bibliába vetett hitét, továbbá felhívta a tanfelügyelőség figyelmét az uniós egyezmény szerinti jogra, mely szerint a gyermekeket a szülők vallási meggyőződésének megfelelő oktatásban kell részesíteni. Feltette a kérdést, hogy kihez fordulhatnak annak érdekében, hogy a gyermek kivonható legyen a szexuális oktatás alól. A médium megszólaltatta a megyei tanfelügyelőség osztályvezetőjét is, hogy lehetséges-e eleget tenni a szülő kérésének. 

Helena Boëthius nemleges választ adott, mert elmondása szerint a homoszexualitás kérdésének megvitatása a tanterv része, hiszen minden iskolának az egyenlő emberi jogok értékrendszerére kell a tanítást és működést alapoznia. 

Forrás: SVT

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.