Lapozó: Százezrek tüntettek Madridban

A svéd pénzügyminiszter szerint nehéz lesz elérni a klímacélt · Oroszország betilthatja az LMBTQ- propagandát és az erőszakos videójátékokat · Új határvédelmi megállapodást írt alá Franciaország és Nagy-Britannia · Százezrek tüntettek Madridban.

Magyar Nemzet
2022. 11. 14. 14:54
null
Madrid, 2022. november 13. Minõségi közegészségügyi ellátást követelnek tüntetõk Madrid belvárosában 2022. november 13-án. A hatóságok szerint 200 ezren, a szervezõ civil és szakmai szervezetek szerint több 650 ezren gyûltek össze a Madrid kiáll a közegészségügyért, az alapellátás megsemmisítésének terve ellen jelszóval meghirdetett eseményen. MTI/AP/Manu Fernández Fotó: Manu Fernández
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd pénzügyminiszter szerint nehéz lesz elérni a klímacélt

Svédország kitűzött célja, hogy az ország károsanyag-kibocsátása 2030-ra 63 százalékkal csökkenjen az 1990-ben mért szinthez képest. A légi forgalmat tekitve – a belföldi járatok nélkül – pedig az a szándék, hogy 2010-hez képest legalább 70 százalékkal csökkenjen a kibocsátás. 

Az új kormány gazdasági megfontolásból úgy számol, hogy lassítani kell a kibocsátási értékek redukálásának ütemét. Ugyan a jobboldali kabinet liberális párti klíma- és környezetvédelmi minisztere, Romina Pourmokhtari korábban azt mondta, hogy tartható a 2030-as cél, ezt most a pénzügyminiszter a Svenska Dagbladet napilapnak adott interjúban cáfolta. 

Elisabeth Svantesson szerint nehéz lesz megvalósítani a kitűzött kibocsátási értékeket. Arra a kérdésre, hogy mivel jár, ha Svédország nem jár sikerrel ez ügyben, Svantesson így válaszol: „Nem baj, ha nem tudjuk teljesíteni, de legalább ambicionáljuk a célszámok elérését” – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette, hogy az új kormány szándékában áll hangsúlyt helyezni az atomenergiára, de az új atomerőmű körülbelül tíz évig nem lesz üzemben, ezért nem valószínű, hogy Svédország képes lesz olyan mértékben kompenzálni a kibocsátásnövekedést, amely a 2030-as cél elérését eredményezheti. 

Továbbá az ukrajnai háború és az infláció megnehezíti Svédország dolgát a témában. „Fontos kötelességünk, hogy közösen biztosítsuk a kibocsátás csökkentését. De kötelességünk gondoskodni arról is, hogy a közelünkben zajló háború és a magas infláció miatti nehéz időszakban biztosítsuk az emberek mindennapi életvitelét. Ezek célkonfliktusok” – mondta Svantesson. 

A pénzügyminiszter nyilatkozata heves ellenzéki reakciókat váltott ki, ugyanakkor a zöldpárt szóvivője elismerésének adott hangot, szerinte ugyanis a pénzügyminiszter legalább őszinte, ellentétben a környezetvédelmi miniszterrel. 

Forrás: Svenska Dagbladet

 

Oroszország betilthatja az LMBTQ-propagandát és az erőszakos videójátékokat

Oroszország betilthatja a pornográfiát, a kegyetlenséget és erőszakot népszerűsítő, valamint a trágár szavakat tartalmazó számítógépes játékok terjesztését. Erre vonatkozó normát is tartalmaz az LMBTQ- propagandáról szóló törvényjavaslat azon módosítása, amelyet az Állami Duma oktatási bizottságának első helyettese, Jana Lantratova dolgozott ki. 

Ezen túlmenően a helyettes azt is javasolja, hogy tiltsák be azokat a játékokat is, amelyek kábítószergyártásról, valamint öngyilkossági módszerekről tartalmazhatnak információkat. Az új törvényben azok a játékok is betilthatók lehetnek, amelyek egy kiskorút illegális, jogellenes cselekvésre késztethetnek. Ezenkívül az LMBTQ-propaganda terjesztése is tilos.

Az orosz kormány javasolja továbbá, hogy egy új, pontosításokat tartalmazó cikkelyt is illesszenek be a tájékoztatási törvénybe. A játékokban elkövetett erőszakért és kegyetlenségért való felelősséget pénzbírságok formájában javasolják megállapítani, ami magánszemélyeknél legfeljebb 400 ezer rubelt, jogi személyek esetében pedig legfeljebb ötmillió rubelt jelent. Az Állami Duma már első olvasatban elfogadta az LMBTQ-propaganda tilalmáról és az érte kiszabott pénzbírságról szóló törvényjavaslatokat. 

A kabinet elnöke, Vjacseszlav Volodin elmondta, hogy az ezekért a tevékenységekért járó, a felelősséget szigorító módosító indítványokat második olvasatra is benyújtják.

Forrás: ria.ru

 

Új határvédelmi megállapodást írt alá Franciaország és Nagy-Britannia

A La Manche-csatorna fokozottabb ellenőrzéséről, az átkelésre készülő vagy már csónakban ülő illegális migránsok hatékonyabb megállításáról és visszafordításáról írt alá új egyezményt hétfőn a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin és brit kollégája, Suella Braverman. 

Az új egyezmény értelmében a szigetország 72,2 millió eurót fizet Franciaországnak – 2022 még hátralévő részére és 2023-ban – azért, hogy Párizs megerősítse a brit határvédelem Franciaországba kihelyezett szakaszát. 

A francia kormány vállalja, hogy 40 százalékkal – azaz 350 rendőrrel és csendőrrel – bővíti a francia tengerpartokat és az átkeléshez használt strandokat ellenőrző rendfenntartók létszámát. 

A toborzáson kívül a francia hatóságoknak javítaniuk kell a migránshajók észleléséhez szükséges technikai felszereltségüket is: bővíteniük kell a biztonsági kamerarendszert és növelniük a drónok számát, valamint több keresőkutyát kell bevetniük az átkelésre készülő migránsok elfogására. 

Az aláíró felek nagyobb hangsúlyt helyeznek ezentúl a hírszerzésre is. Javítani fogják a migránsoktól megszerzett információk begyűjtését és felhasználását, hogy hatékonyabban számolják fel a csempészhálózatokat, valamint erősítik az együttműködést a kibocsátó országokkal, hogy eltántorítsák az illegális migránsokat az útnak indulástól. 

A brit kormány vasárnap közzétett adatai szerint szombaton 22 csónakban összesen 972 migráns ért partot a szigetországban, ami nemcsak önmagában rekord, hanem éves szinten is megdönt minden eddigi csúcsot. Idén ugyanis már 40 916 illegális átkelő jutott el Nagy-Britanniába a La Manche-csatornán. 

Forrás: francetvinfo.fr, francetvinfo.fr

 

Százezrek tüntettek Madridban

Százezrek tüntettek a hétvégén a madridi közegészségügyi rendszer védelméért és a regionális kormány új egészségügyi modellje ellen. A kormányküldöttség körülbelül 200 ezerre, míg a szervezők 670 ezerre becsülik a résztvevők számát, akik között ott volt Pedro Almodóvar filmrendező is. 

Az emberek fehér zsebkendőket lengetve vonultak fel Madrid utcáin, hogy elítéljék Isabel Díaz Ayuso elnök reformját, amely megnövelné a 24 órás szolgálatot ellátó egészségügyi központok számát, valamint videókonferencián keresztül várná el a szakemberektől különféle sürgősségi esetek megoldását. 

A tüntetők hangsúlyozták: a rendszer kritikus állapotban van, nincs elég munkaerő és nincsenek megfelelő munkakörülmények sem ahhoz, hogy a modellt be lehessen vezetni, ezért nemcsak a tervek visszavonását követelték, hanem Ayuso lemondását is. 

Az egyik orvos kiemelte, hogy a videókonferenciás vizsgálatot őrültségnek tartja, mivel megnöveli a téves diagnózisok számát, életveszélybe sodorva ezzel a beteget. A demonstrációhoz nemcsak az egészségügyben dolgozók, hanem sok madridi, illetve a főváros környékén élő állampolgár és beteg is csatlakozott. Egyikük úgy fogalmazott: az egészségügy helyzete mindenkire hatással van, a legfontosabb cél ezért harcolni a saját, a gyerekek és az unokák egészségéért.  Ezután hozzátette, hogy az orvosoknak és ápolóknak nincs joguk ahhoz a rossz bánásmódhoz, amit a régióban kapnak. 

A tüntetők kiáltványukban minőségi egészségügyi rendszert, ehhez több munkaerőt, pénzügyi forrásokat és egészséges munkakörülményeket követeltek a kormánytól. 

Forrás: rtve.es

Borítókép: Minőségi közegészségügyi ellátást követelnek tüntetők Madrid belvárosában 2022. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.