Lapozó: További 39 százalékkal csökkent Ukrajna GDP-je

Olaszország továbbra sem nyitja meg kikötőit az illegális migránsoknak · Sztrájkot hirdettek a kamionosok Spanyolországban · Göteborg belvárosából kitilthatják a robbanómotoros járműveket · További 39 százalékkal csökkent Ukrajna GDP-je az orosz rakétatámadások miatt.

Magyar Nemzet
2022. 11. 11. 15:54
null
Kijev, 2022. november 7. Kijevben kiállított, harcképtelenné tett orosz harckocsin ukrán zászló a kelet-ukrajnai városokat támogató üzenetekkel 2022. november 7-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország továbbra sem nyitja meg kikötőit az illegális migránsoknak

Nem enged a nemzetközi nyomásnak Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, továbbra is kitart az olasz kikötők lezárása mellett még akkor is, ha ez egyre élesebb konfliktust gerjeszt Róma, Párizs és Berlin között. 

„Továbbra is kitartok kijelölt céljaink mellett, a támadások nem fognak eltántorítani” – nyilatkozta Meloni egy szerdai párttalálkozón. A migrációs nyomás megállítására előkészített nagyszabású terveik első lépésének számít ugyanis a kikötők lezárása. 

Meloni hangsúlyozta, hogy az olasz kormány tiszteletben tartja a nemzetközi jogrendet, de a civil hajóknak csak arra az időtartamra enged kikötést, amíg a vészhelyzetben lévő személyek partra szállhatnak. Meloni arra is felhívta a figyelmet, hogy a civil hajókon szállított személyek nem hajótöröttek, hanem illegális bevándorlók, akik a gumicsónakok fedélzetéről nemzetközi vizeken szállnak át a mentőhajókra. 

Valójában azonban gazdasági okokból indulnak el Európa irányába. Az olasz kormányfő azt is elmondta, úgy tűnik, a baloldal örül, amikor a nemzetközi közösség megtámadja, megalázza Itáliát, a kormány azonban azon dolgozik, hogy nemzetközi tisztelet és elismerés övezze az országot.

„A törvények tiszteletben tartása a bevándorlásra is vonatkozik, nem úgy, mint a baloldali kormányok idejében, amikor az illegalitás minden területen megtűrt volt” – hangsúlyozta Meloni. 

Forrás: affaritaliani.it, ilmessaggero.it

 

Sztrájkot hirdettek a kamionosok Spanyolországban

A közúti teherszállítási szektort képviselő platform belső szavazásán a résztvevők 86 százaléka voksolt az országos szintű munkabeszüntetésre, így az idei karácsonyi időszakra való előkészületek hasonló bizonytalanságban telhetnek, mint tavaly. 

Az ágazat képviselői állítják, hogy a spanyol kormány nem tesz eleget azoknak az intézkedéseknek, amelyekről hónapokkal ezelőtt megállapodtak. Elmondásuk szerint a fuvarozó ágazat több szereplője is veszteségesen dolgozik, és ez véleményük szerint tűrhetetlen. 

Azt állítják, hogy ennek oka egyebek mellett az, hogy a rakodócégek nem tartják be a normákat, ráadásul áraik messze nem fedezik egy kamion valós költségeit, ami miatt a cégek egyre kevesebb fizetést tudnak adni a sofőröknek. 

Közölték, hogy a kormány kötelessége lenne betartatni az előírásokat és felülvizsgálni a szektorban tapasztalható visszaéléseket, ugyanis emiatt havonta több száz kisebb cég vagy egyéni vállalkozó kénytelen kiszállni a fuvarozói szektorból.

 A platform emellett tiltakozik az üzemanyagárak újbóli emelkedése miatt, illetve a kormány által év elején bevezetett literenkénti húszcentes üzemanyagbónuszt is felülvizsgáltatnák. A munkabeszüntetést november 14-én kezdik meg, miután csütörtökön a felek közötti tárgyalás eredménytelenül zárult. Spanyolországban utoljára idén tavasszal volt nagyszabású közlekedési sztrájk. A megmozdulás olyan hosszú ideig tartott, hogy a boltok többsége egy időre kifogyott bizonyos termékekből. 

Forrás: elmundo.es, elconfidencial.com

 

Göteborg belvárosából kitilthatják a robbanómotoros járműveket

Kedden jelentette be a stockholmi kormány, hogy azonnali hatállyal megszünteti az új elektromos autó vásárlására adott közel hárommillió forintnyi támogatást, amelyet eddig magánszemélyek igényelhettek. Közben Svédország második legnagyobb városának frissen megválasztott szociáldemokrata–zöld többségű városi tanácsa azt a célt tűzte ki, hogy a belvárosból teljesen kitiltja a benzin- és dízelmotorral szerelt járműveket. A városvezetés azt vizsgálja, hogyan tudják több lépcsőben bevezetni a környezetvédelmi zónát, amelyben csak elektromos, üzemanyagcellás és gázüzemű járművek közlekedhetnének. A város célja, hogy 2030-ra teljesen kibocsátásmentes legyen. A testület leköszönő, jobbközép, mérsékelt párti vezetője meglepőnek tartja, hogy a szociáldemokraták engednek a zöldek nyomásának, és beterjesztik ezt az őrültséget. Axel Josefson szerint a szabályozás bevezetése tovább növeli majd a szegregációt, a gazdagok privilégiumává téve az autózást. Hogy pontosan hogyan és mikorra valósulhat meg a belvárosi tiltás, még nem világos. 

Forrás: Sveriges Radio

 

További 39 százalékkal csökkent Ukrajna GDP-je

Rakétákkal és kamikaze drónokkal támadták meg Ukrajna energiainfrastruktúráját az oroszok, amivel 39 százalékkal rontották az ország GDP-jét októberben. Ez a mutató alacsonyabb, mint augusztus–szeptemberben. 

Ezt Julia Szviridenko ukrán gazdasági miniszter jelentette ki az amerikai médiának tartott tájékoztatóján, írta az ukrán kormányzati portál november 10-én, csütörtökön. A tisztségviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ukrán gazdaság a nehéz körülményekhez is jól alkalmazkodott.

– Kilenc hónap eredményei alapján a GDP mintegy harmincszázalékos csökkenését mértük. Azonban ha a támadások folytatódnak, és ennek eredményeként jönnek az áramkimaradások, a GDP tovább csökkenhet – magyarázta a miniszter. 

Elmondása szerint a kormány megértette az Orosz Föderáció lehetséges szándékát, hogy télen fény és fűtés nélkül hagyja az ukránokat, ezért aktívan készültek a támadások következményeinek leküzdésére. Jelenleg a kritikus infrastruktúra javítása folyik. Maguk az ukránok megértéssel fogadják a kormánynak az áramfogyasztás csökkentésére irányuló kezdeményezéseit.

– Elértük a hét–húsz százalékos megtakarítási szintet. Az emberek segítségével pedig könnyebben ki tudjuk majd egyensúlyozni a rendszert – tette hozzá Szviridenko. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

Borítókép: Kijevben kiállított, harcképtelenné tett orosz harckocsin ukrán zászló a kelet-ukrajnai városokat támogató üzenetekkel 2022. november 7-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.